Från en mästerkock till en annan

Hon har följt sina yngre kollegor i ”Sveriges yngsta mästerkock” och imponeras av hemmakillens Viktor Klemmedssons framfart i tävlingen. Leif Mannerström kallar honom kockarnas Zlatan. Nu skickar Jennie Walldén från Viby, Sveriges mästerkock 2013, en peppande hälsning till Gärds Köpinge-kocken inför kvällens final.
Nöje • Publicerad 11 juni 2014
Jennie Walldén från Viby är Sveriges mästerkock 2013. Nu håller hon tummarna för Viktor Klemmedsson.
Jennie Walldén från Viby är Sveriges mästerkock 2013. Nu håller hon tummarna för Viktor Klemmedsson.Foto: Foto: Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Maja Ljung, 12 år från Örgryte.
Maja Ljung, 12 år från Örgryte.Foto: Foto: Foto: Karolina Henke/TV4
Viktor Klemmedsson, 13 år från Gärds Köpinge.
Viktor Klemmedsson, 13 år från Gärds Köpinge.Foto: Foto: Karolina Henke

Är det en slump att du kommer från Viby och Viktor från Gärds Köpinge och att båda går till final i Sveriges m ästerkock?

– Oj ... Det är nog en slump, om jag ska vara helt ärlig. Men jag kommer också ihåg att min lågstadielärare Kerstin sa att vi skulle vara stolta över att vi växte upp i Sveriges skafferi. 50 procent av alla svenska grödor som hamnar i folks munnar kommer från Skåne, och 85 procent av all svensk frukt är härifrån.

– Det ligger kanske något i att vi lever så nära maten? Det är knappt man vet hur en skog luktar, vi har ju bara åkrar runtomkring. Fast de luktar ju inte alltid så gott, tillägger Jennie Walldén och skrattar.

Vad tycker du om Viktors framfart i programmet?

– Framför allt har han en väldigt skön personlighet. Han är mysig och ärlig och rolig, fast han själv kanske inte alltid förstår hur rolig! Och så verkar han väldigt, väldigt förtjust i att laga mat. Jag minns att han vann immunitetsskydd och inte ville ha det för att han så gärna ville vara med i nästa matlagningsmoment!

Känner du igen dig i det stora mat - intresset när man är så ung?

– Jag lagade ju väldigt mycket mat när jag var barn. Jag stod för middagen, varje måndag tror jag att det var, från det att jag var tio år. De här är ju jätteduktiga, helt fantastiskt bra – och uppfinningsrika! Men framför allt tycker jag att de har en jätte- härlig stämning – mycket glädje och hejar på varandra.

Sedan den egna vinsten i Sveriges mästerkock 2013 har Jennie Walldén haft fullt upp med sitt egna mat-intresse. Hon är fortfarande tjänstledig från jobbet som marknadschef på Procordia och har schemat fullspäckat av matevent, cook-alongs, mässor, festivaler, gästspel på restauranger, tv-inspelningar för ”Mitt kök” i TV4, och är mitt uppe i framställandet av en ny kokbok som kommer ut nästa år.

Samtidigt ser hon hur hennes egna favoriträtter, koreanska bimbimbap och kimchi, plötsligt har dykt upp på restaurangmenyer runtom i landet efter vinsten.

Är det precis så som du hade drömt om att det skulle bli?

– Jag har inte vågat drömma något av det här! Ena dagen sitter jag i juryn i skolmats-SM, den andra duellerar jag med årets mästerkock, den tredje gör jag gästspel. All denna variation – det har varit en jätterolig resa så här långt!

En resa väntar även den som ror hem Sveriges yngsta mästerkock. I kväll sätts allt på sin spets när Gärds Köpinge-killen Viktor ställs mot Maja från Örgryte. På spel står äran, och en resa till Paris för hela familjen, med besök på Disneyland, samt en privatlektion på en anrik kockskola.

Men det blir en final inte helt utan dramatik. Det är motståndaren Maja som gör jurymedlemmen Mat-Tina uppmärksam på att Viktor stött på oväntad patrull.

Några sista minuten-tips till Viktor?

– I finalen är det bra om man tänker igenom tidsplaneringen, det är jätteviktigt, speciellt om man som vi gjorde trerätters på tre timmar. Sedan ska man ha is i magen och inte bli stressad, oavsett om man bränner eller skär sig.

Och om Viktor vinner?

– Då ska han först och främst njuta av det! Och sedan tror jag att vinnaren får gå på kockskola i Paris? Det ska han utnyttja och lära sig så mycket han bara kan! Men framför allt ska man vara stolt över sig själv. Det gäller även om man blir tvåa! Jag håller verkligen tummarna för Viktor, att det ska gå bra för honom.

– Hälsa honom så gott från mig!

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.