Frieri på innergården

Nöje • Publicerad 28 juni 2001

Ingvar Andersson är en lokal profil. Det verkar knepigt om han inte skulle spela teater i Kristianstad, säger Kent Roos, krögare på Kvarnen som är festivalarrangör på museets innergård.

Bakgrunden är känd. I februari, när Hässleholms kommun på nytt avslog en bidragsansökan från Winslöfs Sommarteater, tog Ingvar och Maryanne Andersson beslutet. Det är färdigspelat på Brantaberg utanför Vinslöv.

– En kluven historia. Publiken, både den tillresta och Vinslövsborna, saknade oss när det inte blev någon premiär till midsommar. Å andra sidan, fortsätter Ingvar Andersson, ser jag fram emot att få spela i Kristianstad under Kristianstadsdagarna.

Kent Roos och Ingvar Andersson har tidigare fört diskussioner om att sätta upp ett folklustspel i Kristianstad. Nu sätts planerna i verket. När Jins Månsson skulle fria spelas samtliga festivalkvällar, alltså med premiär fredag 6 juli.

– Varje nysatsning är ett vågspel, säger Kent Roos. Men jag vet att Ingvar har en trogen publik och nu när Kristianstadsdagarna blir något mer än en ölfestival bör en ny teaterproduktion vara välkommen.

Kvarnen arrangerar enligt ett beprövat koncept. Med mat och dryck på entrébiljetten.

– Publikkapaciteten är 300 personer. Självklart hoppas jag att det blir fullsatt varje kväll, säger Kent Roos väl medveten om vädrets inverkan på tillströmningen.

– Men jag säger som Eva Rydberg: ”Regnar det, så spelar vi ändå”. Det finns parasoller och två stora val- nötsträd på innergården.

Ingvar Andersson påpekar:

– Publiken som vill ha friluftsteater är en tapper skara...

Max Lundgren och Bo Sköld översatte Anton Tjechovs pjäs, Ett frieri, till svenska. Ingvar Andersson har gjort titelrollen på Pildammsteatern i Malmö vid två tillfällen, 1975 och 1986.

– Den här gången är jag lite för gammal för att agera friare, konstaterar han.

Ingvar spelar istället bonden Anton Persson, far till giftasvuxna Ida (Maria Ingvarsdotter). Som Jins Månsson möter publiken Mikael Svensson.

– Han är hypokondrisk, drabbas lätt av hicka och magbesvär, säger Svensson om sin karaktär.

Maria Ingvarsdotters Ida är en annan personlighet.

– En ilskemaja, skrockar Ingvar Andersson.

– En tjej med krut i, rättar Maria Ingvarsdotter. Ida säger inte ”ja, far” hela tiden. Jag gillar henne, hon påminner lite om mig själv...

Utan att gå närmare in på förvecklingarna kan vi konstatera att Jins Månsson försöker hitta modet att fria till Ida. Problemfritt blir det inte, inte när grannbönder börjar träta om allt från ängsmark till grisbestånd.

Ingvar Andersson genomgick i våras en bypassoperation, efter en tids besvär av kärlkramp. Han är idag helt återställd och läkarna ordinerar ”ett normalt leverne”.

– Jag hoppar inte över staket längre, men det brukade jag inte göra särskilt ofta förr heller. Skämt åsido, jag mår bra, orken är tillbaka. Jag cyklar, promenerar och ägnar mig åt lätta gymnastiska övningar.

När Jins Månsson skulle fria spelas under en kort och intensiv period. Men det kan bli tal om ytterligare föreställningar redan i augusti.

– Vi har fått en del förfrågningar, berättar Maryanne Andersson.

Kent Roos inflikar:

– Jag hoppas politikerna tar emot en passning. Om inte Hässleholms kommun vill satsa på teater kan väl Kristianstad göra det? Stans nöjesliv behöver det här.

ANDERS MÅRTENSSON

Fotnot: När Jins Månsson skulle fria spelas på Regionmuseets innergård 6-14 juli.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.