Annons

Frihet och oberoende viktigast för Topaz

Topaz framstår allt mer som Sveriges vassaste producentkollektiv. På sitt första album Topaz sound (recension nästa lördag) har de samarbetat med några av de största namnen inom reggae och dancehall, och första singeln Kokane är redan på väg att bli en hit i Jamaica.
Nöje • Publicerad 14 juni 2002
Kreativt kollektiv. För Topaz är oberoendet och friheten att kunna bestämma själva viktigare än höga försäljningssiffror. Bild: JENS ANDERSSON
Kreativt kollektiv. För Topaz är oberoendet och friheten att kunna bestämma själva viktigare än höga försäljningssiffror. Bild: JENS ANDERSSONFoto: 

Mr Vegas är på gott humör. Han studsar omkring på gräsmattan och gör en improviserad raggaversion av Backstreet Boys-hiten Everybody. Killarna bakom Rinkeby-kollektivet Topaz, Michel Miglis och brödratrion Pencheff (Rodde, Tito och Cribe), verkar mest förundrade över att reggaestjärnan flugit ända till Sverige bara för att hjälpa dem med marknadsföringen av ”Topaz sound”.

–  Han är en av de största inom dancehall på Jamaica. Det känns fantastiskt att vi lyckats få hit honom, säger Michel.

Annons

Första singeln Kokane, med Mr Vegas och New York-rapparen Intense, spelas nu på radio i Jamaica, och blev nyligen ”Video of the week” i landets svar på Z-TV.

Om en vecka släpper Topaz även en serie singlar på samma rytm med storheter som Beenie Man, Chukki Starr, Lexxus och Merciless.

–  Jag tror att det kan gå väldigt bra i Jamaica. Det är en perfekt mix av hiphop och dancehall, den har ett studsigt klubbeat och jamaicaner älskar den typen av texter, säger Mr Vegas.

Producenterna i Topaz står bakom svenska klassiker som Ayos Betongdjungelboken, Kens Grabbarna från förorten och Flimpomans dansgolvsröjare Yeah man. De har gjort otaliga musikvideor åt artister som Carola, Sahara Hotnights, Tanya Stephens och Petter. Fått klubbar att koka med sitt soundsystem. Men Topaz sound är definitivt ett kliv upp på karriärstegen. Skivan är inspelad ”all over the place”, i London, Brooklyn, Stockholm, Kingston och Amsterdam, och gästas av ett imponerande antal rappare, sångare och toastare; Lady Saw, Mr Vegas, Chukki Starr, Shockwave, Rise & Shine, Deetah, Masayah med flera.

Topaz har alltid satt oberoendet och den kreativa friheten före pengarna. De kan leva på musiken, men jobbar också dygnet runt.

–  Mitt enda mål är att göra bra musik och att ständigt komma ett steg framåt. Om vi skulle bli miljonärer, fan vad grymt, men vi gör aldrig något vi inte känner för, oavsett hur mycket pengar det handlar om, säger Rodde.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Malin Dahlberg TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons