Gärds Köpingebo tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

Viktor Klemmedsson, 13 år från Gärds Köpinge som är en av 12 deltagare i Sveriges yngsta mästerkock, ett program där man ska laga mat för en jury enligt samma format som Sveriges Mästerkock.
Nöje • Publicerad 9 april 2014
Foto: Foto: Karolina Henke

Hur var det att laga mat i tv?

– När jag sökte till programmet tänkte jag egentligen inte på tv utan att jag ville laga mat. Skulle jag komma med var det en bonus. Men att laga mat i tv var helt annorlunda än hemma, hemma visste man var man hade allt, i tv-köket var det mycket nytt och mycket ny utrustning som gjorde det lite svårare.

Hur var det att stå inför juryn och bli bedömd?

– Att stå inför juryn är ungefär som när mamma smakar maten, är det okej eller inte, man vet aldrig om de gillar det. Sedan har man ju väldigt mycket respekt för den namnkunniga juryn. Det kändes alltid jobbigt sekunderna innan de sa om det var bra eller inte, man ville ju att det skulle smaka bra.

Varför sökte du till programmet?

– Jag fick ett tips av mina släktingar att TV4 skulle ha mästerkocken för barn och jag kände att det skulle vara kul att söka och på den vägen är det. Det har varit ansökningsbrev, intervjuer, filminspelning, audition och mer intervjuer innan jag kom med. Första brevet skickade jag i våras (för snart ett år sedan).

– Sedan var ju det naturligtvis för att jag är så intresserad av matlagning som gjorde att jag sökte. Hur var inspelningstiden, var det stressigt?

– Den var framför allt rolig. Men den var tuff för det var skola i veckorna och inspelning på helgen. Men själva inspelningen när vi lagade mat var inte så stressigt även om det var nytt för mig att laga mat på tid, det är ju direkt inte något man gör hemma.

Vilken rätt var svårast att laga?

– Det får ni se i programmet, men där var moment som var riktigt svåra för min del, sådant jag inte hade gjort tidigare.

Har du alltid tyckt om att laga mat?

– Jag har alltid tyckt det varit roligt, jag började med enkel matlagning när jag var åtta år gammal. Då gjorde jag enkla rätter som spagetti, köttbullar, fiskpinnar med mera. Sedan har jag provat på mer och mer avancerade saker och smaker.

Följer du matprogram på tv?

– Ja, allt som går att följa. Där har jag lärt mig mycket.

Vem är din favoritkock?

– Leif Mannerström, han är en cool gubbe och kan fantastiskt mycket om mat.

Vilken maträtt är roligast att laga?

– Har ingen direkt favorit men jag lagar gärna kött i olika former.

Kan du tänka dig att ställa upp på mer tv-program av den här sorten?

– Absolut. Hade någon frågat mig om vi skulle göra detta en gång till skulle jag inte tvekat en sekund. Det har varit en rolig upplevelse att se hur man spelar in tv och hur lång tid alltid tar, det är mycket väntan. Sedan har jag fått flera nya vänner från hela landet.

– Jag har fått uppleva mycket kul och många överraskningar, men det får ni se i programmet. Jag rekommenderar alla barn att börja laga mat, det är roligt!

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Emma Linder, Karolina Henke
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.