Guldpalmen till fransk film i Cannes

Juryn på filmfestivalen i Cannes belönade i stort sett helt oväntade pristagare på avslutningsgalan på söndagen. Guldpalmen gick till den franska filmen "Entre les murs" av Laurent Cantet.
Nöje • Publicerad 26 maj 2008

Efter en filmfestival utan de riktigt epokgörande filmerna blev den franska filmen "Entre les murs" belönad med det finaste priset, Guldpalmen för bästa film på filmfestivalen i Cannes. Filmen, som heter "The class" på engelska, handlar om det hårda livet i en fransk skola

Det var minst sagt en mycket överraskande vinnarfilm. Många hade tippat att det finaste priset skulle gå till bröderna Dardenne ("Le silence de Lorna"), Clint Eastwood ("Changeling"), Steven Soderbergh ("Che") eller den animerade "Waltz with Bashir" från Israel. Men nu gick Guldpalmen till hemlandet för första gången på 21 år.

- Det är en häpnadsväckande film, förklarade juryordföranden Sean Penn, enligt AFP.

Sean Penn sa tidigare i veckan i en tidningsintervju att det var Cannesjuryns uppgift att "göra det absolut motsatta" jämfört med Oscarsjuryn och belöna filmer som är nyskapande och okonventionella. Och nog valde juryn att belöna filmer utanför mitfåran. Två italienska filmer prisades. "Gomorrah", om maffian i Neapel, vann det näst finaste priset, Grand Prix, medan "Il divo", om den korruptionsanstrukne forne italienska premiärministern Giulio Andreotti, vann juryns pris. Den utanför filmkretsar okände turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan utsågs till bästa regissör för sin film "Three monkeys"

Svensken Ruben Östlund tävlade i kategorin Un certain regard, en klass för filmer av originella filmskapare, men fick inget pris. Den klassen vanns istället av filmen "Tulpan" från Kazakstan. Det priset delades ut redan på lördagskvällen när prisutdelningen tjuvstartade. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.