Hallå där...

Nöje • Publicerad 10 april 2001
Jan Carlsson.
Jan Carlsson.Foto: 

Jan Carlsson, ordförande i Kristianstads Teaterförening som i helgen också valdes till ordförande i Skånes Teaterförening.

Vi får gratulera!

–Tack så mycket.

Vad innebär uppdraget?

–Skånes Teaterförening har regionens förtroende att erbjuda teaterföreningar och skolor subventionerade föreställningar. Målsättningen är förstås att presentera så mycket teater som möjligt, både för vuxna och den unga publiken.

Har varje kommun en egen förening?

–25 av 33 kommuner har en förening. Vi jobbar på att engagera de som ännu inte är aktiva. Malmö och Helsingborg är exempel på vita fläckar och det hänger samman med att kommunerna satsar stora pengar i institutionsteatrarna. Förhoppningsvis kan vi få politikerna där att tänka om, även de större städerna har ett behov av olika gästspel.

Stämmer ryktet att du också är på väg in som ordinarie ledamot i Riksteaterns styrelse?

–Jag är nominerad inför stämman som hålls i Växjö i maj.

Räcker tiden till om du blir invald?

–Jag kommer inte att tacka nej. Man får ta sig den tid som behövs.

I helgen presenterades ett antal produktioner som är på turné i höst och under våren 2002. Kan du redan nu säga något om teaterhösten 2001 i Kristianstad?

–Klart är att Helsingborgs Stadsteater kommer hit med Who´s afraid of Virginia Woolf. Dessutom räknar jag med att boka en sång- och musikföreställning med Lena Nyman och Sven-Bertil Taube. Därutöver förhandlar vi om sex-sju olika produktioner.

Du är inblandad i den internationella dövteaterfestivalen som arrangeras i Önnestad 9-12 augusti. Hur framskrider arbetet?

–Jag har ingen deltagarlista framför mig, men såväl ett antal teatergrupper som seminarieledare har tackat ja. Det kommer att bli en mycket spännande festival.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.