GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hallå där Tobias Rondin

Tobias Rondin, 19-årig slagverkare från Huaröd som i kväll tar hand om pukor, vibrafon och chimes i anrika Carnegie Hall i New York.

Hur gick det här till?

– Jag är med i Sveriges nationella ungdomssymfoniorkester. Det är ett utvecklingsprojekt som startade förrförra året, för att ge unga klassiska musiker möjligheten att spela på riktigt hög nivå. Jag var med för första gången i somras och just nu är vi ute på en USA-turné.

Ni avverkade den första spelningen i Chicago häromdagen. Hur var det?

– Jätteroligt! Det var en fantastisk konsertlokal. Och det är första gången jag är i USA så vi passar på att se oss omkring i städerna som vi kommer till också.

I kväll ska ni spela i världens kanske mest prestigefyllda konsertlokal?

– Det är fortfarande svårt att fatta! Det känns helt overkligt. Det finns många proffs som aldrig kommer in på den här scenen. Det är orkesterledningen som på något sätt lyckats få ihop det här ...

Vad ser du allra mest framemot?

– Att bara få stå där i konsertsalen och spela, det är helt otroligt.

Vad kommer orkestern att framföra?

– Rachmaninovs andra symfoni, ett nyskrivet stycke för orkestern av Tobias Brorström och Arvo Pärts ”Cantus in memory of Benjamin Britten”.

Vilken är den största ut-maningen för dig i den här repertoaren?

– Tobias verk ”Samsara” som är skrivet för orkestern för marimba och fiol, det har lite kluriga partier för vibrafonen.

Esa-Pekka Salonen är orkesterns beskyddare, varför sökte du till SNUO?

– Det ger väldigt mycket att få spela på sådan här hög nivå, både erfarenhetsmässigt, men också att man får kontakt med andra unga musiker.

Vad gör du annars när du inte spelar på Carnegie Hall och på konserthus i Chicago och Washington?

– Jag går andra året på en kandidatutbildning i klassiska slagverk på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Hur kom du in på slagverk?

– Jag började spela fiol när jag var liten, men ville hellre spela trummor. När jag blev lite äldre ville jag ändå spela klassisk musik och då blev det klassiska slagverk.

Ska man säga lycka till eller ”break a leg” inför Carnegie Hall-debuten?

– Lycka till går bra!

Läs mer