Hässleholms nya Dylansällskap

Dylan drar i Hässleholm. Två Röda salongen utsålda samma kväll. Inte illa. Idén är givetvis galen från början: låt den lokala musikeliten - även den i förskingringen - samlas kring en repertoar uteslutande bestående av Bob Dylan-material, vägra versioner i original, sätt trivselfaktorn högt och kontrastera med lite Rimheden.
Nöje • Publicerad 17 februari 2008
Annikafiore hyllade Dylan i Hässleholm. Bild: Annica Jönsson
Annikafiore hyllade Dylan i Hässleholm. Bild: Annica JönssonFoto: 

Rolle Wendin (of The Hittills fame) har flera fingrar med i spelet. Det blir snart uppenbart att det är han som driver och är länken här. Man skulle nästan kunna misstänka att han sugit de bästa numren själv. Eller så är det bara så att den erfarne 60-talsförvaltaren har den bästa handen och förståelsen för musiken ifråga.

Hur som helst glöder det till lite extra varje gång Wendin själv tar kommandot vid sångmicken. Det må vara "Hurricane" i säker ska-tappning, den mindre självklara men synnerligen hörvärda Peter, Paul & Mary-tolkningen "Don't Think Twice" (givetvis skriven av kvällens huvudperson), här i snygg samklang med stämsjungande Alcazar-kändisen Annikafiore och New York-entertainern från Bjärnum, Sara Chesler. För att nu inte tala om kvällens verkliga toppar - solonumret "Love Minus Zero" och den lätt suggestiva U2-versionen av "She Belongs To Me".

Lite orättvist kanske. Men när Dylan blir ren underhållning som i bystchockande Annikafiores powerballadtolkning av "Forever Young" eller saggig vuxenfunk som i "I'll Be Your Baby Tonight" drar åtminstone denna åhörare öronen åt sig.

Bättre då så fort sångerskan Sanna Klementsson släpper loss - ju högre och starkare desto bättre. Tänker närmast på den sinnliga jazzbossa-versionen av klassikern "Blowing In The Wind". Men även i "All Along The Watchtower" lever och spelar hon ut ett register som övertygar.

Tolvmannabandet är samspelt och moget i sitt sound. En i grunden sober musikalisk inramning borgar för att solisterna ska kunna prestera väl. Måste passa på att berömma utljudet som inte lämnade mycket i övrigt att önska.

Bob Dylan är naturligtvis helt rätt val för att ro en sådan här musikerreunion i hamn. Ingen kan väl som Mr. Zimmermann stuva om sitt eget material och därmed visa dess hållbarhet och styrka. Bara att haka på. Från tidiga 60-talsnummer till fjolårets "Modern Times" är steget inte långt. Något Hässleholms nya Dylansällskap visade med den äran. Och Sophie Rimheden stötte digitaldolken i hemstadspubliken i "I Want You" som bara hon kan.

Christer Paulstrup

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.