Hellacopters vill vara först

Landets mesta rock'n'rollband, The Hellacopters, är ett av de stora namnen i sommarens Kalastrojka. Den första riktigt organiserade paketturné de drar runt på i hemlandet. Ikväll är Piren i Karlshamn spelplats.
Nöje • Publicerad 12 juli 2002
Aktuella med riksturné, singel och så småningom nytt album. The Hellacopters är på väg ut på Kalasturné. ”Det ska bli jättekul” säger basisten Kenny Håkansson. Bild: UNIVERSAL
Aktuella med riksturné, singel och så småningom nytt album. The Hellacopters är på väg ut på Kalasturné. ”Det ska bli jättekul” säger basisten Kenny Håkansson. Bild: UNIVERSALFoto: 

Med ett nyinspelat och precis färdigmixat album är det ett laddat gäng som drar iväg i turnébussen.

–  Det ska bli jättekul. Vi har precis haft produktionsrep, första gången vi spelade med hela bandet på länge. Det kändes jättebra, säger en nyvaken och lite morgonhes basist, Kenny Håkansson.

Han har bara positiva kommentarer att säga om Kalas. Hellacopters är först ut på stora scenen varje kväll, mycket bra, menar Kenny.

–  Det är skönt. Då kan man ta en öl, en bit mat, lyssna på de andra och ha mysigt efteråt. Det blir inte så mycket väntan. Ska man spela på stora utomhusscener kan man lika gärna lira tidigt. Hellacopters känner en del av musikerna i Thåströms band, till exempel Chips Kiesbye som producerat och även mixat den nya platta de släpper i höst. För några somrar sedan lirade de på samma konsert som punklegenden.

–  Thåström har jag alltid lånat ett öra när det hänt något, från Ebba Grön till Imperiet och Peace Love & Pitbulls. Det ska bli spännande att se honom igen, menar Kenny.

Kents musik är han inte så insatt i. Ännu.

–  Det är egentligen lite sorgligt, men jag har aldrig riktigt lyssnat på Kent. Det jag hört är radiohitarna. Men det ska bli otroligt kul att få lära känna nya människor - det är nästan det bästa med att åka på turné tillsammans med andra, man får nya vänner och blir exponerad för ny musik.

Alltid aktuella

Under våren har Hellacopters turnerat i USA. Dessutom har de släppt samlingen Cream of the crap och medverkar på hyllningsplattan till Nationalteatern, Nationalsånger samt på Ramones-hyllningen The songs Ramones the same. Efter det kritikerrosade fjärde albumet, High Visibility som släpptes i oktober 2000 och sålt guld, är det framåt hösten dags för nästa fullängdare.

–  Vi jobbar alltid och är väldigt uppe i det vi gör. Och så fyller vi kanske någon sorts kulturell lucka. Det är inte så många som gör det vi gör, funderar Kenny.

En singel är på gång, när vet han inte riktigt, men omslaget är i alla fall fixat och klart. Hellacopters hade 28 låtar att välja mellan till nya plattan, de spelade in tjugo och väljer ut runt tolv spår till albumet.

–  Resten blir baksidor på singlar. Det behövs alltid extraspår för vår del. Det är bara bra att sitta på extra låtar, det lär inte bli så mycket över som inte kommer till nån användning.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Erica Sjöström TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.