Hillson – mer Ledin än Lundell

Nöje • Publicerad 14 januari 2001

Joakim Hillsonvar en av förra årets stora stjärnskott på den svenska musikhimmeln. Ungefär samtidigt som Håkan Hellström dök han upp från ingenstans. En 18-åring från Stockholm som så många andra svenskar började sin musikalisk bildning med blockflöjt i den kommunala musikskolan.

Redan med sin första singel lyckades Joakim Hillson med att få in en fullträff. För alla som hört Vacker utan spackel vet att det är en klockren hit och vem kan egentligen skaka av sig refrängen:

”...Så Så Så Vacker utan spackel/ Att du inte kan förstå / Ju mer du kladdar / Ju mer du sabbar / Slå dig fri och gå”.

Han har jämförtsmed Per Gessle och visst finns det likheter, eller rättare sagt får man säga att Hillson påminner om Gessle. Detta både låtmässigt och om man ser till de sceniska maneren. Den stora skillnaden är väl att Gessle är och alltid har varit ett strå vassare än Hillson när det gäller allt. Framför allt när det gäller texterna där Hillson har ett betydligt pubertalare ordval och texterna saknar djup. De handlar om enkla hjärta-smärtasånger som talar direkt till lyssnaren. Som i detta fall nog bör var i tonåren för att uppskatta dem.

Konserten på Björksäter är en nypremiär på den turné som Hillson startade i höstas. Några minuter över tolv på natten till lördagen drar han och hans unga band igång Aldrig med ett tungt gitarriff. Publiken är med på noterna direkt, låten har ju snurrat en hel del på radio- och tevekanaler då den är andra singeln från Hillsons platta som kom i oktober. Höjdpunkten nås givetvis när Vacker utan spackel spelas som nästsista låt, men innan dess ger han prov på att han kan fånga lite djupare känslor i Sjung.

Annars måste man säga att låtmaterialet inte riktigt räcker ens till en 40 minuter lång konsert. Kanske skulle han lagt in en oväntad cover på slutet.

Det är bra tempo både på konserten och mellan låtarna, men har Hillson något att säga? Mellansnacket är ganska klichébetonat och kanske kunde det varit mer publikkontakt. Trots det märks det att han känner sig komfortabel på scenen.

Enligt sin hemsidaär Joakim Hillsons favoritartist en man vid namn Ulf Lundell. Även om det är lång väg till dennes marker är det ju alltid något att sikta mot. För visst har denna kille potential. Jag tror att texterna kommer att blomma ut med åren. Men än så länge är det mer Ledin än Lundell över Joakim Hillson.

ROGER BING

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.