Hissmusik för vänskapen

Nöje • Publicerad 27 februari 2008

På Resecentrum, medan du läser detta; Ett gäng killar eller tjejer är på väg någonstans, unga fötter bär kropparna framåt, samtalen ekar över golvet. En vanlig syn, har så alltid varit. Men om man tittar noga på dessa samtalande människor, så ser man strax en vit sträng löpa mellan den bortre fickan och det bortre örat. Det är resultatet av musikens tillgänglighet 2008. Det har alltså gått från kyrkosång och slavsång via dansmusik och träningsmusik, till samtalsmusik. Musik att samtala till alltså, toner att vara med varandra inför.

En annan kan ju inte låta bli att undra, vad lyssnar man på i ena örat, emedan vännen berättar något i andra? Det må vara en absurd tanke, men det bästa vore ju om det fanns definierat vad som är riktigt intetsägande musik, så att den bara blir ett fint komplement till konversationen.

@05 Funktion olåst inget indrag:En slags hissmusik för vänskapen. På så sätt skulle man kunna bli en bättre kompis också. Låt säga att den gamla gnällsymfonin "Still got the blues" med Gary Moore skulle skvalpa i högerörat när vänsterörat blir serverat en ledsam vers om förhållande som spricker, tider som tar vägen. Ack en sådan sympati som skulle väckas mellan de bägge örstumparna!

@05 Funktion olåst inget indrag:Egentligen handlar det om att kunna anpassa musik, anamma den och omfamna den. Men måste den alltid vara med oss? Nu har ju förvisso den en gång så vedertagna åsikten att man är otrevlig om man inte är fullt uppmärksam försvunnit, men är det inte ett lite väl långt steg att ta, att börja vilseleda sin egen uppmärksamhet?

Det låter snurrigt och det känns lite snurrigt, men för att inte verka bakåtsträvande ska jag nu istället tipsa om bra distraheringsmusik. "More News from Nowhere" från Nick Caves kommande platta "Dig Lazarus, Dig" är lysande under ett ointressant samtal. Den maler, repeterar sig, är fantastisk i sin envishet; precis som ett tråkigt samtal. Under en uppsluppen stund, däremot, kan jag rekommendera "Sexual Eruption", Robyns remix av gamle Snoops "Sensual Seduction". Upptempo, syntar, glädjekaskader.

Med dessa enkla samtidstips kommer du inte stå med skägget i brevlådan när alla dina vänner skaffat vita musikledare till sina avledningsmanövrar. Det är inte längre fult att vara distraherad, låt oss fokusera på detta!

Avslutningsvis vill jag tipsa om Hasse & Tages Lindemans-inspelningar, kanske till stunder då konversationer vanligtvis sinar: den nya tidens talande tystnad.

Viktor Banke

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.