Annons

Hög sångklass på turnerande Mozartopera

I Skåne är vi välförsedda med sommaroperor. Var och en har sin egen karaktär. Gemensamt är deras närhet till publiken. De breddar och stimulerar operaintresset. I sommar har vi haft Drakamöllan med Bizets ”Carmen”, Skånska Operan med Verdis ”La Traviata” och Öresundsoperan med Rossinis ”Askungen”.
Nöje • Publicerad 6 september 2011
Tor Lind briljerar som ”Don Giovanni” i Operafabrikens uppsättning. Foto: Rickard Söderberg
Tor Lind briljerar som ”Don Giovanni” i Operafabrikens uppsättning. Foto: Rickard SöderbergFoto: Rickard Söderberg

Nu på höstkanten kommer Operafabriken med Mozarts ”Don Giovanni” till Kristianstads Teater efter en turné runt om i Skåne.

Operafabrikens variant är som skräddarsydd för vår stilfulla, mer än hundraåriga teater. Fem musiker fyller orkesterdiket, pianisten och kapellmästaren Danijel Pogarcic, med Annasara Lundgren och Tove Wadenius, violin, Malin Wikblad, viola, och Hannah Salo, cello. De spelar utmärkt och deras behagligt spröda men ändå distinkta klang är väl anpassad för lokalen. Att inte bara sångarna utan också musikerna bär färgrika, tidstypiska dräkter förstärker Mozartstämningen.

Annons

Tor Lind är briljant som en utagerande, vältaligt förförisk Don Giovanni. Christian Brage övertygar som den luttrade tjänaren Leporello, en kontrast till sin husbonde.

Också de övriga sångarna är av hög klass. Don Giovanni konfronteras med tre kvinnor, alla sopranroller. Carolina Kaya sjunger bondflickan Zerlina, som Don Giovanni försöker förföra på hennes bröllopsdag med Masetto, gestaltad av Fredrik Mannerstedt.

Donna Anna (Åse Lugnér) söker stöd och tröst hos Don Ottavio, spelad av Staffan Lindberg.

Hennes far Kommendören (Per-Anders Hedlund) dödas av Don Giovanni i en duell vid operans inledning, återkommer som vålnad på slutet och förpassar förföraren till helvetet. Donna Elvira (Leena Malkki) vägrar i det längsta att ge upp hoppet om Don Giovanni, trots att Leporello i sin katalogaria berättat att denne förfört ettusentre kvinnor bara i Spanien.

Det är en något förkortad version som regissören Clas Sköld presenterar, men allt väsentligt är på plats. Även om det rör sig om en dramatisk och tragisk historia kallade Mozart den för ett ”dramma giocosa”, ett lustspel. Sedan han förpassat Don Giovanni till helvetet lät han de överlevande sjunga en moraliserande sextett för att lätta upp det hela.

Sköld har uteslutit den, och han är i gott sällskap. Även Gustav Mahler och Richard Strauss lät operan sluta med Don Giovannis död när de framförde den.

Operafabriken hade oturen att gästa Kristianstad samtidigt med Bokfestivalen. Det gjorde att publiktillströmningen blev mycket mindre. Men misströsta inte! Jag hoppas att ni kommer tillbaka till vår teater.

INTERNAL INTERNAL
Kjell A Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons