Hur svårt kan det va? Skitsvårt

Jag går numera under epitetet "Sibel Allehanda" och "Sannabladet" i pressrummet i Globen. Ett pressrum som är ovanligt dämpat för en gång skull. Årets Melodifestival har blivit en bevakningsrysare.
Nöje • Publicerad 13 mars 2008

Inte så att stjärnorna ställer till med skandaler stup i kvarten och man riskerar att missa något löpsedelsaktigt. Tvärtom. Festivallägret präglas av idel kramkalas och vänliga ryggdunkar kombatanterna emellan. Christer Sjögren tror inte ens på sin egen låt. Han tror Perrelli tar hem det. Och många är benägna att hålla med.

I avsaknad av tydliga riktlinjer klamrar experterna fast sig vid traditionen. En schlagerdrottning. Med Fredrik Kempes och Bobby Ljunggrens känsla för schlagerhittar. Hur svårt kan det va?

Skitsvårt. Till skillnad från deltävlingarna där bara folket har haft makten, och som de har tatt den!, blandas nu jurygrupperna in i leken. Och de är svaga för säkra kort. Det talar för Perrelli.

Men Linda Bengtzing ger järnet och lyser starkast så här långt genom torsdagens genrep. Ett genuint leende kittlar hela tiden i mungipan och förför kamerorna, det är dessutom hennes 25-årsdag. Även Bengtzing har ett klassiskt schlagernummer, om än med nymodigheten streetdansare i hasorna.

Å andra sidan, kanske har folkets starka vilja haft en omedveten effekt på jury? Kanske har de elva "expertgrupperna" dragits med i den nya schlagerfolkrörelsen?

Tittar vi istället på startordningen så finns det åtminstone någon vink om vilka favoriterna är hos arrangören SVT. Tävlingsbidrag 1, 7 och 10 har gett flest guldkantade biljetter genom festivalåren enligt reportern på gylleneskor.se.

Det ger oss "Hero" med Charlotte Perelli, "Empty Room" med Sanna Nielsen och "Lay your love on me" med BWO. Längre än så vågar ingen sia.

Lisa Appelqvist

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.