Annons

"Idol"-deltagaren: Kunde ha skött det bättre

Caspar Camitz var den första av årets "Idol"-deltagare att testa positivt för covid-19. Nu gör han sig redo för en show på plats i studion – efter påfrestande social distansering.
Tv • Publicerad 1 oktober 2020
Caspar Camitz uppträder med Mando Diaos "Strövtåg i hembygden" i veckans "Idol".
Caspar Camitz uppträder med Mando Diaos "Strövtåg i hembygden" i veckans "Idol".Foto: Magnus Ragnvid

När TT pratar med Caspar Camitz har han precis repeterat Mando Diaos "Strövtåg i hembygden" i "Idol"-studion inför fredagens avsnitt.

Förra veckan meddelade produktionen att 25-åringen från Norrtälje hade drabbats av covid-19 och inte kunde medverka i den första fredagsfinalen. Strax därefter stod det klart att även Nadja Holm, Affe Hagström och Herman Silow fått viruset. Produktionen ändrade sig, Caspar Camitz fick vara med, och alla deltagare fick sjunga från sina hotellrum, medan programledaren Pär Lernström och "Idol"-juryn fanns på plats i studion. Även Indra Elg, som röstades ut, testade senare positivt för covid-19.

Annons

Den här gången får alla friska idoler ta plats på scenen igen. Det är mer än en vecka sedan Caspar Camitz hade feber, men han känner sig fortfarande inte helt återställd i lungorna.

– Jag är lite tung i andningen än så länge. Men det har jag haft problem med sedan tidigare, astma och jordnötsallergi och skit, det sitter tungt i lungorna, men det är på bättringsvägen, säger han.

Caspar Camitz är inte förvånad över att en så stor del av "Idol"-gänget har drabbats av coronaviruset.

– Corona har ju hållit på under lång tid, och vi befinner oss i Stockholm, på ett av Stockholms största hotell. Så det var inte en oväntad grej, det är snarare bara bra att det hände någon gång, säger han.

Hur bra har ni varit på social distansering?

– Det här programmet, det är klart att de har följt vissa saker, sedan vill de ju göra så att det ser bra ut i tv, vi ska vara nära varandra. Det är klart att man kunde ha skött det bättre. Man skulle kunna ha större avstånd, men det är också svårt att styra människor, det går inte att ha en personlig vakt för varje människa.

Under sjukdomstiden har Caspar Camitz suttit instängd på sitt rum, läst böcker, mediterat och kollat på serier – och brottats med sina tankar. Han tycker att TV4 "ändå har hanterat det bra", trots att han själv upplevde det som psykiskt jobbigt.

– Man fick uttrycka sig och säga "vi behöver luft, vi behöver komma ut och gå". Till slut fattade de men jag tyckte att det tog lite lång tid, säger han och fortsätter:

– Jag tjatade fram så att vi fick gå ut. Till en början var det bara en till två minuter, utanför en dörr, en och en. Då hade jag suttit inne utan att få luft i några dagar, säger han.

Caspar Camitz har spelat i band under flera år och har stor scenvana. Han sökte till underhållningsprogrammet redan 2013 och tog sig då till slutaudition. Han ångrar inte att han satsade i år igen, trots pandemin.

Annons

– Det här året var helt rätt tid. När jag fick förfrågan om att vara med frågade jag mig själv ärligt om jag ville vara med, om jag var redo, och det var jag, säger han.

TT har sökt Malin Knave, exekutiv producent på TV4, under en längre tid för en kommentar om virushanteringen. Hon har inte velat göra en muntlig intervju men svarar till slut skriftligt.

"Vi genomför alla inspelningar under stor säkerhet och våra rutiner är framtagna med en läkare som är insatt i covid-19. Allt spritas och personalen på plats använder nödvändig skyddsutrustning och avstånd ska hållas mellan alla deltagare", skriver hon.

Malin Knave vill inte kommentera om det finns någon smittspridning inom produktionen.

"För TV4 är det av största vikt att "Idol"-produktionen är en säker arbetsplats och vi sätter alltid våra medarbetares och idolers hälsa främst. I nuläget känner vi oss trygga med att genomföra fredagsfinalerna då vi hela tiden jobbar efter de förutsättningar och rekommendationer som myndigheterna ger, och har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att miljön ska vara trygg", skriver hon

Fakta

Veckans låtar

Ella Hedström – "Jag blir hellre jagad av vargar" (Orup)

Maya Arctaedius – "Passa dig" (Miriam Bryant)

Herman Silow – "Ta mig tillbaka" (Darin)

Simon Karlsson – "Din tid kommer" (Håkan Hellström)

Nadja Holm – "Det bästa kanske inte hänt än" (Molly Sandén)

Gabriel Abdulahad – "Lakan" (Newkid)

Mattias Nederman – "Tusen bitar" (Björn Afzelius)

Nova Luther – "Så som i himlen" (Danny Saucedo featuring Tensta gospel)

Caspar Camitz – "Strövtåg i hembygden" (Mando Diao)

Niklas Hultberg – "Svag" (Victor Leksell)

Affe Hagström – "Vintersaga" (Monica Törnell, Amanda Bergmans version)

Paulina Pancenkov – "Säg mig var du står" (Carola, Zara Larsson)

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons