Annons

Ingvar vill spela på Brantaberg

Nöje • Publicerad 24 januari 2001
vill spela sommarteater i Vinslöv.
vill spela sommarteater i Vinslöv.Foto: Ingvar Andersson

TEATER. Som Kristianstadsbladet kortfattat kunde berätta i onsdagstidningen köpte inte kulturnämnden i Malmö Ingvar Anderssons förslag att sätta upp ett klassiskt sommarlustspel i Pildammsparken. Fyra olika titlar fanns på Anderssons lista – bland annat Se opp för katten och När tocken gal – och produktionskostnaden beräknades till 850000 kronor. Istället antog nämnden ett anbud från Trolle Rhodin och Sven Bornemark som erbjuder pjäsen Ett skott från atsrakanen för 750000 kronor. En Duvemålabesläktad historia som skall regisseras av Hans-Peter Edh och har en ensemble med bland andra Britta Möllerström, Nina Jemth och Pelle Öhlund.

– Jag hade inga förväntingar och känner mig därför inte direkt besviken, kommenterar Ingvar Andersson. Jag har heller inte pratat med någon från kultur Malmö och vet alltså inte vilken motivering man ger till avslaget på vår ansökan.

Annons

Kampen om Pildammsteatern stod inte bara mellan Trolle Rhodin och Ingvar Andersson. Gertrud Larsson och Åsa Asptjärn har lagt anbud, liksom Kvartersteatern, Thomas Engelbrektsson, Jan Palm och Nöjesteatern.

I ett första pressmeddelande efter det negativa beskedet från Malmö berättade Maryanne Andersson, Ingvars fru som är producent för Winslöfs Sommarteater, att det heller inte lär bli aktuellt med en fortsättning på Brantaberg utanför Vinslöv. En av anledningarna är att Hässleholms kulturnämnd hänvisar till kommunallagen när man nekar bolaget Winslöfs Sommarteater bidrag.

Idag säger Ingvar Andersson att dörren fortfarande står öppen. En skrivelse till kommunen kan bli aktuell, liksom försök att hitta sponsorer på annat håll.

– Men det vill till att någon ger oss en positiv antydan ganska omgående. Rättigheter till pjäsmanus kostar mycket pengar och vi är vana vid att börja planera en uppsättning i februari-mars.

ANDERS MÅRTENSSON

Fotnot: Winslöfs Sommarteater har gett folklustspel i Vinslöv med omnejd under sex år. De tre första säsongerna höll man till hos Tomaz Krukmakare på Löftingsgården, senare följde en sommar på Flädergården och under åren 1999/2000 har friluftsscenen funnits på Brantaberg.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons