Inkräktare i tv-kvällen

Nöje • Publicerad 25 februari 2001

Pusjkins. Markan i Hässleholm, 23/2.

Ackompanjerade av Mendelssohns Bröllopsmarsch skrider tjejerna i The Pusjkins in på Markans scen. De börjar med låten Intruder och kanske kan man kalla The Pusjkins inkräktare denna kväll. Inkräktare i svenska folkets alldeles speciella kväll. Det är ju Melodifestival och Svensson sitter bänkad framför teven. Melodifestival eller inte, att det bara kommer 30 personer till Markan för att titta på The Pusjkins är en skam. Det är utan tvekan så dåligt att man skäms!

The Pusjkins började sin rockbana 1992 och har gett ut en singel, en ep och ett album fram till 1999 då de börjar fråga sig om det verkligen är värt allt slit och alla offer.

De bestämmer sig och ge musiken en sista chans och skickar in en demo till Roadrunner Arcade Music – som tänder på låtarna och ger bandet en nystart. Demon resulterar i plattan Brand New Mornings som enligt mig slår många av fjorårets mer omtalade plattor som till exempel Håkan Hellström och The Ark med hästlängder.

konserten på markan börjar lite trevande och det är nog inte helt lätt att gå in och ge järnet när det bara finns runt 30 åskådare i publiken. Men när bandet plockar fram singelsuccén Girlfriend som fjärde låt tänder både den lilla publikskaran och The Pusjkins till ordentligt.

Materialet är mestadels hämtat från senaste plattan, men de har även tagit med ett par alster från de äldre skivorna och här har de gjort bra val. Både Good Morning från albumet The Heat the Fuzz och speciellt Loss of an Eye från ep:n Avoiding Ground Loops fungerar bra. Bra är även min favoritlåt Swing it och Something more med Carolina Carlbom på munspel.

the pusjkins fungerar bra live och trots lite publik visar de inga sura miner. Maria Bergström sjunger bra och live drar hennes röst lite åt countryhållet, vilket är spännande eftersom bandets musik sällan är country. Dessutom kan både Christel Nordin och Carolina Carlbom sjunga vers och backa upp i refrängen vilket ger sången tyngd. Det går inte att komma ifrån att The Posies ande vilar över bandets material men det doftar också en del Veruca Salt, till exempel i låten Brand New Morning. På de lugna låtarna märker man, med glädje, även influenserna från Liz Phair.

”Alla ni här är vinnare ikväll, för ni får se oss” sa Maria Bergström på tal om vinnaren av Melodifestivalen. Visst, jag var nöjd och saknade inte spektaklet i Malmö nämnvärt.

ROGER BING

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.