James Yorkston

Singer/songwriter. The Cellardyke Recording and Wassailing Society(Domino/PGM). Betyg: 3.
Nöje • Publicerad 20 augusti 2014

Den skotske trubaduren James Yorkston tillhör de där artisterna som man bara måste öppna en del av sitt hjärta för. Med en personlig röst och ett melodispråk färgat av det där keltiska ursprunget har Yorkston mutat in en egen liten plätt i det stora hela. Känner man honom vet man direkt.

Det vilar något klädsamt fundersamt över Yorkstons repertoar. På detta sitt åttonde album har han öppnat studiodörrarna och valt att samarbeta med en rad gäster, mest namnkunnig är sångerskan KT Tunstall.

I producentstolen hittar vi en liten motsats i elektropopsångaren Alexis Taylor från Hot Chip. För är det något Yorkston lyckas med så är det att presentera en härligt genuin och jordnära upplevelse färgad av akustiska instrument.

Lät uppsluppna ”Sleep on” med den hurtiga refrängen ”love is never easy” tillhör plattans stora stunder. Egentligen inte mycket att anmärka på. Men denna dubbels femton spår känns i klump som en något loj upplevelse. Stort plus i kanten dock för Chris Bell-covern ”You & your sister”, Big Star-medlemmens soloalster bör det ständigt påminnas om.

Leo Pettersson
Christer Paulstrup
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.