Annons

Jazz Attack på New York

Nöje • Publicerad 9 januari 2001
är en av två rappare i unga Jazz Attacks. På fredag gör Kristianstadsbandet sin första spelning i New York. Jesper Abelin, gitarr, syns på omslagsbilden.
är en av två rappare i unga Jazz Attacks. På fredag gör Kristianstadsbandet sin första spelning i New York. Jesper Abelin, gitarr, syns på omslagsbilden.Foto: Ninjo Bergström

Först vannKristianstadsbandet Jazz Attacks den riksomfattande ungdomstävlingen Musik Direkt. Sedan följde de upp med en seger som möjligen väger ännu tyngre: Talangjakten på anrika jazzklubben Fasching i Stockholm.

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat blev priset en resa till New York, där Jazz Attacks tillsammans med Stockholm Jazz Orchestra representerar Sverige vid en stor årlig jazzkonferens. Idag åker bandet till New York och på fredag kan USA:s elit höra deras mix av jazz och hip hop.

Annons

– Vi spelar redan på förmiddagen så jag väntar mig inte storpublik. Men visst känns det spännande att göra den här resan, inte minst för att vi får chansen att träffa och lyssna på några av de största inom jazzen, säger basisten Markus Hängsel.

Hängsel berättaratt bandet idag är geografiskt utspritt och att det därför inte är helt lätt att hitta gemensam tid för repetitioner.

– Någon jobbar i Åhus, en annan i Hässleholm. Vi har folk i Helsingborg, Linköping och så långt iväg som Bollnäs.

Själv är Markus Hängsel under utbildning vid musikhögskolan i Malmö. Målet är att bli musiklärare.

– För egen del funkar det bra att jobba med både Jazz Attacks och vårt andra band, Flight Fun. Jag har mycket tid att öva, den tiden går också att använda till konserter.

I höstasspelade Jazz Attacks in en demo i Hässleholm. Den har nu har gått ut till olika konsertarrangörer och tanken är att ett nytt utskick skall landa hos skivbolag och musikförlag.

– Varken jag eller någon av de andra har satt upp särskilda mål för Jazz Attacks. Klart vi vill göra en platta, men det viktigaste är ändå att hålla ihop bandet för gammal vänskaps skull. Det är viktigt att hålla kontakten med sina kompisar, säger Markus Hängsel.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons