Jazzsatsningen som eskalerade

Jazztraditionen i byn har inte gått i graven med föreningen Jazz i Åhus. Uppstickarsatsningen Jazz & Gäst i Åhus har utökat sin verksamhet.
Nöje • Publicerad 3 mars 2008
Some Band! repeterar inför fredagens konsert. Bild: Bosse Nilsson
Some Band! repeterar inför fredagens konsert. Bild: Bosse NilssonFoto: 
Nyrekrytering: Bernt Sjögrens saxofon. Bild: Bosse Nilsson
Nyrekrytering: Bernt Sjögrens saxofon. Bild: Bosse NilssonFoto: 
Some Band!, Aoseums husband. Bild: Bosse Nilsson
Some Band!, Aoseums husband. Bild: Bosse NilssonFoto: 
Fredagens jazzgäst: amerikanen Ed Epstein. Bild: Bosse Nilsson
Fredagens jazzgäst: amerikanen Ed Epstein. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Vårsäsongen har dragit igång med fler akter än någonsin. Andre man ut att gästa husbandet Some Band! är amerikanske barytonsaxofonisten Ed Epstein.

- Vi hade ingen tanke på att växa så här snabbt. När vi började för ett och ett halvt år sedan så hade vi räknat med tre konserttillfällen per säsong. I fjol gjorde vi åtta konserter, med gästsolister från den absoluta svenska jazzeliten och utländska solister som fantastiska Christina von Bülow från Danmark och Brienn Perry från USA, säger en nöjd pianist, Ingemar Torstensson.

Utöver de åtta konserterna blev det även ett flertal konserter för Some Band!-gänget och en serie musikaliska sommarbruncher.

- Vi har byggt upp en kärna av stampublik här i Åhus som gillar att komma hit, till Aoseum, den mysiga stämningen, äta lite gott och lyssna på den här typen av musik. Vi har till och med lyckats få hit en lite yngre publik, säger Torstensson. Husbandet har även nyrekryterat. Ingvar Callmér sitter stadigt vid trumsetet. Och sedan jazzprofilen Bernt Sjögren lämnat över taktpinnen för XL Big Band och Kristianstad för musikskolerektorskapet i Sölvesborg, dyker han upp som saxofonist och flöjtist i Some Band!.

- Hans erfarenhet och musikaliska kunnande tillför mycket, säger Torstensson.

Den stora behållningen inträffade redan under första konserten med trumpetaren Bosse Broberg 2006.

- Det var då vi förstod att vi var tillräckligt bra för att faktiskt kunna matcha våra gäster. Och inte nog med det. Artisterna vill gärna komma tillbaka. Nu har konceptet Jazz & Gäst i Åhus, tillsammans med Aoseums vänners nya styrelse som planerar en akustisk ansiktslyftning av lokalen, inlett ett samarbete med Musik i Syd och en krog på Österlen.

- Musik I Syd har förlagt ett par jazzkonserter här och nu när vi bokar artister till Jazz & Gäst så fixar vi ytterligare en spelning åt artisten på Österlen, förklarar Ingemar Torstensson inna det är dags att gå tillbaka till repetitionerna med fredagens gästartist.

Lisa Appelqvist

044-18 55 58

lisa.appelqvist@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.