Annons

Jubileum i Bingstorp

Nöje • Publicerad 27 juni 2001

På söndag, 1 juli, tar Mats och Helena Rondin emot musikervänner från olika hörn av världen. Isidors kulle firar femårsjubileum och omkring 2000 personer väntas åka den natursköna avtagsvägen från Huaröd till Bingstorp.

– Vi satsar lite extra i år, det handlar trots allt om ett jubileum, säger Mats Rondin. Men Isidors kulle är inte som andra musikfestivaler, de medverkande är våra vänner eller bekantas bekanta. De ställer upp för att de tycker det är kul och många tar med sig familjerna. Vi skulle aldrig kunna betala fullt gage för exempelvis Mike Stern, Shawn Lane och Staffan Scheja.

Annons

Scheja, mångårig vän till paret Rondin och en av initiativtagarna till Huaröds Kam- marorkester, gör ”Isidordebut”. Liksom två indiska slagverkare, V Umamahesh och V Umashankar.

– Indierna jobbar mycket tillsammans med Jonas Hellborg och det är förstås hans förtjänst att de kommer hit, förklarar Mats Rondin.

Hellborg, bas, och två musikanter som trakterar kruka (!) är en av många spännande konstellationer på Isidors kulle. Andra möten över musikaliska gränser är gitarristen Mike Stern med Huaröds Kammarorkester och Isidor Group där basisten Lasse Danielsson förenas med Stern och kvinnliga jazztrummisen Terri Lynn Carrington.

– Det blir ungefär som vanligt, säger Helena Rondin. Isidors kulle handlar om samarbeten och i år får vi en hel rad specialskrivna arrangemang för kammarorkestern.

En ”superhemlig superkänd superartist” är inbjuden. Hemligstämpeln tas inte bort förrän på söndag kväll, men Mats Rondin berättar att det handlar om en person som aldrig tidigare medverkat på Isidors kulle.

Genre?

– Svarar vi inte på.

Nationalitet?

Fortsatt tystnad.

Lika bra att gå vidare med Mats Rondins kortpresentation av övriga medverkande:

Annons

Staffan Scheja: ”Staffan är Staffan... Vi har jobbat tillsammans i tio år, så det är hög tid att han kommer hit.”

Göran Söllscher: ”Outstanding som gitarrist. Göran var, liksom Anders Bergcrantz, med på den första musikfesten här i Bingstorp. Därför är det extra kul att båda är tillbaka.”

Huaröds Kammarorkester: ”Vi lever än. Det är väldigt svårt att klara orkesterns finansiering, men å andra sidan har vi fantastiskt roligt tillsammans.”

Anders Bergcrantz: ”Som sagt, jag är glad att Anders kommer tillbaka. Han är en lysande trumpetare.”

Lars Danielsson: ”Börjar bli en möbel på Isidor-scenen. En av landets allra främsta jazzbasister.”

Mike Stern: ”Tittar man på Mikes turnéschema är det obegripligt att han hinner åka till Bingstorp. Spelningen på Isidors kulle är hans enda i Europa den här sommaren.”

Terri Lynn Carrington: ”Smått unik som kvinnliga jazztrummis, och hon har spelat med många av de stora. Turnerar ofta med Herbie Hancock.”

Jonas Hellborg: ”En fantastisk musiker som går sina egna vägar. Jonas tackar konsekvent nej till alla poperbjudanden. Men han är inte rädd för något. Det kommer han också att bevisa tillsammans med sina indiska vänner.”

Shawn Lane: ”En ohyggligt skicklig gitarrvirtuos och en mycket speciell man. Senast Lane var här höll han en lång föreläsning för Peter Jablonski – om Franz Liszt.”

V Umashankar/V Umamahesh: ”Indiska slagverkare som jobbar ihop med Jonas Hellborg. Båda spelar på krukor, en av dem – Umamahesh, tror jag – är också sångare.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons