Karins resa till musiken

Nöje • Publicerad 20 juni 2001

Karin Ström är dotter till en annan känd författare från Kristianstad, Eva Ström. Den litterära begåvningen går alltså i arv, men parallellt med romanskrivandet har Karin Ström utvecklat en annan talang. Redan 1997, när Karin flyttade till London med dåvarande pojkvännen Rasmus Gardell, var musiken central i hennes liv.

– Rasmus är musiker, inriktad på modern dansmusik. Vi stack till London, gick på roliga partys och träffade människor i musikbranschen. Vårt förhållande sprack, men vi är fortfarande goda vänner och det var Rasmus som hjälpte mig att komma igång på allvar med musiken.

Karin Ström började spela piano redan som nioåring och skrev tidigt egna låtar. Våren 1998 bad hon Rasmus Gardell göra dansremixer på några av hennes låtar.

– Jag kände mig osäker, ville ha ett lite tuffare sound och senare det året hade vi några demos klara. Det fanns brittiska skivbolag som visade intresse, men inget blev konkret.

Den brittiska nyfikenheten var tillräcklig. Karin Ström fick bekräftelse, självförtroendet stärktes. Snart övertygade Rasmus Gardell Karin om att hon borde lita mer till sig själv. Till sin egen musik som den var skriven, i en singer/songwriter-orienterad tradition.

– Plötsligt kändes allt mindre läskigt, säger Karin. Jag bestämde möten med svenska skivbolag och förlag. Peo Nylén på edel skaffade rättigheterna till två låtar och erbjöd mig att spela in i professionell studiomiljö.

Inom Nyléns kontaktnät fanns den amerikanske musikern Michael Blair, tidigare i tjänst som trummis hos Tom Waits och Elvis Costello. Blair blev Karin Ströms konstnärlige ledare och nu är debutplattan under inspelning i Lidköping.

– Michael Blair, jag själv och Sebastian Forslund, som driver studion, är medproducenter. Just nu jobbar jag och Sebastian i Lidköping, Michael ”övervakar” på distans och kommer att ge plattan den slutliga strukturen, berättar Karin Ström.

Under sommaren bor Karin i Stockholm, i höst återvänder hon till London och studierna.

– Pluggar neuroscience (neurovetenskap) och räknar med att så småningom forska kring Parkinsons sjukdom. Jag har ett år kvar på utbildningen, därefter blir det eventuellt en doktorsavhandling.

Under tiden planerar den kanadensiska etiketten Nettwerk (som också jobbar med Sarah McLachlan och Dido) Karin Ströms första skivrelease. Playground i Malmö ordnar svensk distribution och någon gång under 2002 finns plattan i handeln.

– Om schemat håller släpps en singel redan till våren, berättar Karin Ström.

Hon beskriver sig som singer/songwriter.

– Jag skriver till piano, men på plattan blir en del av låtarna gitarrbaserade. Musiken är enkel, poppig. Men det är texterna som kommer först. Jag vill behandla allmänmänskliga problem, ofta handlar det om kärlek på ett eller annat sätt.

Har du övergett romanförfattandet?

– Inte alls, jag har två nya romaner i huvudet. Eller rättare sagt i plastmappar. Men jag har inte haft tid att koncentrera mig på skrivandet.

Vad kommer de att handla om?

– Det vill jag inte säga. Mycket kan ändras.

Det kanadensiska skivbolaget, som också driver bokförlag, har fångats av Karin Ströms två tidigare romaner – Bensin och Feber. Det kan bli aktuellt med utgivning i Nordamerika.

– I så fall med koppling till skivsläppet. Det talas om promotionturné i Kanada och USA, men allt är ganska oklart just nu, säger Karin Ström som i London umgås flitigt med en av barndomskamraterna från Kristianstad.

– Elise Myrberg och jag är fortfarande bästisar. Elise har ju dessutom längre erfarenheter av musikbranschen och hjälper mig otroligt mycket.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.