GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärlek i klimatförändringens tid

Miyazaki-arvtagaren Makoto Shinkai tar sig an vädret i sin nya regntunga historia. Det blir en fin och rörande film som återknyter till flera teman från succén "Your name".
Publicerad 21 februari 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Hina upptäcker att hon är en så kallad solflicka, som kan manipulera vädret i ”Weathering with you”.
Hina upptäcker att hon är en så kallad solflicka, som kan manipulera vädret i ”Weathering with you”.Foto: Triart film

Det regnar i Tokyo. Verkligen öser ned. Dag ut och dag in, vecka ut och vecka in. Hodaka har rymt hemifrån och kommit till den stora, glittrande, dyra och blöta staden för att starta ett nytt liv. I ”Weathering with you” får vi följa honom när han stöter på nya vänner och fiender. En viktig bekantskap är den unga Hina, som visar sig vara en så kallad solflicka. Hon bor ensam med sin lillebror och är liksom Hodaka i behov av pengar.

Tillsammans skapar de en hemsida dit folk som behöver några timmars solsken kan vända sig. Hinas magiska krafter räcker nämligen till för att få molnen att skingra sig för en stund och låta solen värma upp en bröllopsceremoni eller möjliggöra ett fyrverkeri.

Precis som i "Your name” (2016) pågår tonårsproblematik sida vid sida med övernaturligheter och annalkande apokalyps. Den här gången är det vädret – eller egentligen klimatet – som står i fokus. Med i handlingen finns också en mycket olycksbådande pistol.

Makoto Shinkai är en mästare i både det stora och det lilla. Nudelpaketen frasar och små droppformade fiskar regnar från himlen med stor detaljrikedom. I hans filmer skildras svettig tafatthet nästan lika svindlande som en resa genom en hemlig portal till världen ovan molnen.

Klassisk animé betyder stiliserade ansikten och stora känslosamma ögon. Resten av animationen är mycket vacker, aldrig har väl solsken tecknats med sådan noggrannhet. När solens strålar väl tittar fram känner man verkligen vemodet och saknaden, det nästan värmer mot huden.

"Weathering with you" är inte lika helgjuten som den fantastiska "Your name", som spelar i en helt egen, klurig och älskvärd liga. Den här filmen är lite för splittrad och långdragen men trots sina brister är det här förmodligen den bästa ungdomsfilmen om kärlek och att växa upp i just den här problemtyngda tiden som går att se i vår.

Film

Weathering with you

Genre: Animerat drama

Premiär: 21 februari 2020

Medverkande: Kotaro Daigo, Nana Mori med flera

Regi: Makoto Shinkai

Speltid: 1 timme 54 minuter

Åldersgräns: 11 år

Miranda Sigander/TT
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.