Annons

Komedi med oväntade vändningar

Nöje • Publicerad 6 april 2001
Renee Zellweger är Betty som avgudar en tv-doktor (Greg Kinnear). Bild: SANDREW METRONOME
Renee Zellweger är Betty som avgudar en tv-doktor (Greg Kinnear). Bild: SANDREW METRONOMEFoto: 

Betty tur och retur. Amerikansk komedi. Regi: Neil LaBute. I rollerna: Renee Zellweger, Morgan Freeman, Chris Rock, Greg Kinnear med flera. Tillåten från 15 år. Längd: 1 tim 50 min. Visas på Park i Hässleholm.

Det är märkligt hur tv-personer som Ben, Felicity och Noel i Felicity börjar leva sitt eget liv. De går där i skolan i New York precis som vi jobbar i Kristianstad varje dag. Att tänka sig att de heter något annat i verkligheten är egentligen ganska overkligt.

Annons

I Betty tur och retur är ingen verklighet självklar. Betty (Renee Zellweger) jobbar på ett helt vanligt fik i en anspråkslös stad, gift med en man som bara ser henne när han är missnöjd över hur lång tid det tar att få maten på bordet.

Men Betty är en något frånvarande ängel som fixar allt, sväljer allt och egentligen bara är intresserad av en sak, att få se sin favoritserie på tv och framför allt doktor David Ravell (Greg Kinnear) som hon är kär i.

Det är under ett avsnitt av denna serie som hon blir avbruten i sina drömmerier av maken som kommer hem med två tuffa herrar (Morgan Freeman och Chris Rock) i släptåg. Affärerna går snett och hon blir ofrivilligt vittne till hur maken dör, samtidigt som doktor David Ravell viskar från tv-rutan att han vet att en underbar person väntar på honom.

I sitt chocktillstånd uppfattar Betty detta som en romantisk uppmaning att söka upp honom och hon tar sin bil och sticker iväg till Los Angeles för att leta upp sin älskade doktor.

Det låter som en tunn, förutsägbar komedi, men Betty tur och retur rymmer många oväntade vändningar. Renee Zellweger (Jerry Maguire, Mina jag och Irene) spelar den godhjärtade, men förvirrade Betty beundransvärt trovärdigt. Samspelet mellan Morgan Freeman och Chris Rock som de förföljande yrkesmördarna är tätt och fyllt av snabba, roliga repliker. Greg Kinnear (Du har mail) har precis rätt blandning av charm och ärelystnad i rollen som doktor Ravell.

Det är roligt och överraskande att inte bara få underhållning och skratt utan också en match för hjärncellerna.

INGELA RUTBERG

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons