GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Komiker förklarar politik på en minut

"Sanningens minut" på SVT vill få unga förstagångsväljare att engagera sig politiskt. Det blir upp till ett gäng komiker som skrivit skämt om de svenska riksdagspartiernas ideologier att fånga deras intresse på en tajt minut.
TV • Publicerad 28 juli 2022
Simon Garshasebi är en av åtta komiker som ska locka unga väljare till valet med skratt. Pressbild.
Simon Garshasebi är en av åtta komiker som ska locka unga väljare till valet med skratt. Pressbild.Foto: Foto: Henrik Sandsjö/Silverbullet film

Simon Garshasebi, 38, var inte van vid att skriva politisk humor eller ens diskutera politik men han såg "Sanningens minut" som en utmaning och tror att programmet kan behövas.

– Tanken var att nå ut till förstagångsväljare och få dem att bli lite intresserade av politik. Om effekten går igenom så tycker jag att det är ett jätteviktigt program. Sen om det funkar eller inte vet man ju inte.

Inställning till cannabis

I skriv- och bollande-processen insåg han att han hade en massa åsikter som han inte reflekterat över tidigare. Komikerna får också hjälp av två politiska experter: Annie Reuterskiöld, politikreporter på Dagens Nyheter, och Fouad Youcefi, programledare för SVT-programmet Politikbyrån.

Första avsnittet handlar om partiernas inställning till cannabis, där flera ungdomsförbund har skilda uppfattningar gällande avkriminalisering jämfört med sina moderpartier. Garshasebi blev ändå förvånad över att alla ämnen, från sjukvård till kärnkraft, engagerade en ung publik.

– Vid våra uppträdanden i slutet av varje program så var det vissa ämnen som jag trodde att 'det här kommer de inte garva åt' men de var med på alla noter.

Gängkriminalitet känsligt

Vad är det svåraste med att skriva skämt som gör ungdomar intresserade av politik?

– Balansgången. Dels ska det handla om partiets ståndpunkter, samtidigt ska det vara kul, och kul på en minut, och kul för publiken som är lite yngre. Att få ihop det och hitta den balansen var knepigt.

Vad blev du mest nöjd med?

– Det tuffaste ämnet vi fick var ju gängkriminalitet. Det är så himla känsligt och man vill inte att det ska bli fel. Det är svårt att vara rolig i det ämnet men jag tycker ändå att jag lyckades.

"Sanningens minut" blir tillgängligt på SVT Play söndag 31 juli klockan 02.00 och sänds i SVT1 söndag 31 juli klockan 21.30. (TT)

Kristoffer Viita

Fakta

”Sanningens minut”

Alla komiker som medverkar i programmet:

Elin Almén, manusförfattare för SVT-programmet Svenska nyheter samt medverkat i SVT-programmet "Släng dig i brunnen" och "Stand up utan gränser".

Ellen Bergström, influencer, skådespelare och musikalartist. Bland annat medverkat i i "Let's dance" och "Masked singer".

Felicia Tomala, ståuppveteran och poddare som skriver manus för "Alla mot alla".

Melody Farshin, debattör och författare. Debuterade som ståuppkomiker 2008.

Pontus Bjernekull, musiker och youtuber. Skriver manus och gör en av rollerna i SVT-serien "Streams".

Shanthi Rydwall Menon, skådespelare och imitatör. Medverkat i bland annat "Parlamentet", "Mumbo jumbo" och "Carpe fucking diem".

Simon Garshasebi är skådespelare och producent. Synts i "Laxbralla" och "Leif & Billy" och "Snälla kriminella".

Torbjörn Averås Skorup, nöjesreporter och radioprofil. Exempelvis i "Humorn i P3" samt bevakat Melodifestivalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.