Annons

Krigsdramat "1917" bästa film på Baftagalan

Första världskrigsdramat "1917" blev den stora vinnaren på söndagskvällens Baftagala. Filmen tilldelades priset för bästa film och Sam Mendes fick utmärkelsen för bästa regi.
Film • Publicerad 3 februari 2020
Sam Mendes krigsdramat ”1917” tog hem tunga priser på årets Baftagala.
Sam Mendes krigsdramat ”1917” tog hem tunga priser på årets Baftagala.Foto: Joel C Ryan

"1917" prisades sju gånger på Baftagalan, Storbritanniens mest prestigefyllda filmutmärkelse, bland annat även för bästa foto.

Filmen "Joker", med Joaquin Phoenix i huvudrollen som superhjälten Batmans maniskt skrattande och anarkistiske clown-nemesis, var nominerad i elva kategorier. Det slutgiltiga antalet priser stannade vid tre, för bästa manliga skådespelare (Phoenix) samt bästa filmmusik och casting – en ny kategori i sammanhanget.

Renee Zellweger fick pris för bästa skådespelare för sin insats i filmen ”Judy”.
Renee Zellweger fick pris för bästa skådespelare för sin insats i filmen ”Judy”.Foto: Joel C Ryan
Annons

Renee Zellweger återförenades med sin motspelare i "Bridget Jones dagbok", Hugh Grant, när den senare delade ut priset för bästa kvinnliga skådespelare som gick till Zellweger för hennes insats i filmen "Judy".

Förhandsdiskussionerna kring årets Baftagala har även kretsat kring faktumet att regikategorin helt saknat kvinnliga nominerade samt att inga svarta skådespelare fått några nomineringar i huvud- och birollskategorierna.

Bristen på mångfald kritiserades av prins William, som är ordförande i organisationen British Academy of Film and Television Arts som arrangerar galan.

– Vi befinner oss i en situation där vi måste göra mer för att öka mångfalden i den här sektorn. Det kan ju bara inte vara i sin ordning, sade han i ett tal under ceremonin.

Åsikten delades av Joaquin Phoenix, som utnyttjade sin tid vid prispodiet till reflektion.

– Jag känner mig kluven. Många av mina skådespelarkollegor som förtjänar den här äran har inte samma privilegium som jag. Jag anser att vårt budskap till människor med annan etnisk bakgrund är tydligt: Ni är inte välkomna här, sade han.

– Jag tror inte att någon vill ha särbehandling, men de vill få erkännande och uppskattning för sitt arbete. Jag försöker inte vara självgod, jag är en del av problemet.

Fakta

Vinnare i urval

Bästa film: "1917"

Bästa regi: Sam Mendes: "1917"

Bästa kvinnliga huvudroll: Renee Zellweger: "Judy"

Bästa manliga huvudroll: Joaquin Phoenix: "Joker"

Bästa kvinnliga biroll: Laura Dern: "Marriage story"

Bästa manliga biroll: Brad Pitt: "Once upon a time in Hollywood"

Bästa icke-engelskspråkiga film: "Parasit"

Bästa originalmanus: "Parasit"

Bästa manus efter förlaga: "Jojo Rabbit"

Bästa dokumentär: "For Sama"

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons