GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot Instagram: "Tvingad att göra video"

Kritikstormen mot Instagram fortsätter. Sedan kändisar som Kim Kardashian och Kylie Jenner uttryckt upprörda känslor över de nyligen genomförda förändringarna, riktar nu även svenska fotografer och bildkonstnärer kritik mot appen.
Kultur (TT) • Publicerad 28 juli 2022
Kim Kardashian och Kylie Jenner kritiserar Instagram. Arkivbild.
Kim Kardashian och Kylie Jenner kritiserar Instagram. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Klagomålen handlar om appens nya algoritmer, som gör att videomaterial hamnar högre upp i flödet än stillbilder. För dem som inte publicerar rörligt material blir alltså spridningen mindre och mindre. Erik Johansson, fotograf och bildkonstnär, är en av dem som kritiserar Instagram.

– Man blir nästan tvingad till att göra videoinnehåll, säger han till Kulturnyheterna i Sveriges Radio.

Att Instagram blir mer och mer likt appen Tiktok i form av att videomaterial tar över, har retat upp många. "Instagram-upproret", som pågår under hashtaggen ”Make Instagram Instagram again”, har just nu 180 000 namnunderskrifter världen över.

Instagrams chef Adam Mosseri har kommenterat "upproret" med att det kommer att bli ännu mer videofokuserat innehåll på Instagram framöver. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.