Annons

Kultopera på sydsvensk turné

Kraften i musiken, det universella budskapet. Nystartade Operafabriken ger sig ut på turné med en föreställning som ska skaka om själen.
Nöje • Publicerad 13 maj 2011
Operafabriken tar Mozarts ”Don Giovanni” på turné. Foto: rickard söderberg
Operafabriken tar Mozarts ”Don Giovanni” på turné. Foto: rickard söderbergFoto: rickard söderberg

MALMÖ. – Den grekiska antikens teater spelades för folket, Shakespeare, på sin tid, var verksam på fältet. Det finns ingen ”kulturelit” eller

någon kulturyttring som vänder sig till en elit. Alltså är målsättningen att visa att den klassiska musiken, och operan, verkligen är tillgänglig för en bredare publik.

Annons

Säger Leena Malkki-Guignard, producent för Operafabriken, en nystartad ideell förening med basen i Malmö som under helgen har turnépremiär för sin tolkning av Mozarts kultförklarade opera ”Don Giovanni”. I början av september får Kristianstad besök, men resan börjar i Malmö, på Ungdomens Hus.

Valet av Mozart och ”Don Giovanni”?

– Mozar för att så många redan har en relation till budskapet i hans musik. ”Don Giovanni” för att den berättar den fascinerande legenden om en man som förbrukar kvinnor, som inte ser själen och som är egoistisk i sin njutning. Det är en opera som berättar om något universellt, filosofiskt, för oavsett vad man tror på verkar det rimligt att det man gör av sitt eget liv och det man gör mot andra får konsekvenser. Så blir det ju också för Don Juan. Det är en föreställning som skakar om själen.

Leena Malkki-Guignard vill att publiken ska njuta här och nu. Njuta av den levande musiken, framförd av människor av kött och blod och med riktiga instrument. Trenden att se de stora operaföreställningarna, från The Met i New York, på bio är, menar hon, inte bara gynnsam:

– Å ena sidan är intresset i sig glädjande. Samtidigt kan jag uppfatta en lathet hos kulturarbetare som nöjer sig med att presentera musiken på en skärm och med ett digitaliserat ljud som aldrig kan ersätta liveupplevelsen.

”Don Giovanni” eller ”Den Bestraffade Vällustingen” turnerar i samverkan med Musik i Syd. Clas Sköld har regisserat, Kevin Smith är musikalisk ledare och i rollerna möter publiken bland andra Tor Lind (Don Giovanni), Åsa Lugnér (Donna Anna), Leena Malkki-Guignard (Donna Elvira), Carolina Kaya/Anna Brade (Zerlina) och Staffan Lindberg (Don Ottavio).

Turnéplan: 14+22/5 Festsalen på Ungdomens Hus, Malmö, 28/5 Dunkers Kulturhus, Helsingborg, 11-12/6 Stadshallen, Lund, 18-19/ Förslövs skolas teatersal, 13/8 Musikhallen, Krapperups slott, 14/8 Tomarps Kungsgård, Kvidinge, 20-21/8 Kalmar Slott, 27-28/8 Ystads Teater, 1/9 Toner vid Borgeby Slott, 3/9 Kristianstads Teater, 18/9 Kulturhuset Anders, Höör, 24/9 Palladium, Malmö (avslutningskonsert).

INTERNAL INTERNAL
Anders Mårtensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons