Kvinnornas kamp i Karlskrona

Förhandssnacket är tydligt. Charlotte Perrelli är tillbaka. Hon är i Karlskrona och hon är här som Melodifestivalens storstjärna. Med en Kylieglittrande poplåt ska hon ro hem det. Men det finns utmanare i kulisserna.
Nöje • Publicerad 28 februari 2008
080228 Karlskronagänget. Bild. Tommy Svensson
080228 Karlskronagänget. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

Linda Bengtzing gör det hon alltid har gjort. Liksom "debutanten" Niklas Strömstedt. Calaisa bjuder på Dixie Chicks från lagomland, Nordman hotar bränna häxor på scen och Kristianstads hemmahopp Sibel laddar för comeback.

"That Is Where I'll Go" är en powerballad av storstilat mått. Dynamiken mellan melodi och sångerska är subtil och stor på samma gång. Musiken puschar sångerskan framåt, Sibel håller emot. Med en röst som lovar mer än i "Idol". Än så länge har bara en ballad gått vidare till finalen i Globen. Det står "Sanna Nielsen" på den biljetten. Det finns stora möjligheter att Sibel gör en "Sanna" på lördag. Countrypoptjejerna i Calaisa har aldrig spelat för en så stor publik som i Melodifestivalen förut. Om man räknar bort tv-framträdandet i Kina för 100 miljoner åskådare. Calaisa provar för första gången på att sitta i green room när pressuppbådet storma in för deltävlingens presskonferens i Karlskrona.

- Det här är helt rätt för oss, konstaterar Anna Törnqvist i bandet som bokstavligen blev upplockade från gatan av storskivbolaget i Nashville.

- Fast helt annorlunda än vad vi är vana vid. Vi brukar köra på i 90 minuter i vanliga kläder. Det här är en helt annan miljö. Vi får välja kläder, hålla på i exakt tre minuter, jobba med framträdandet. Det är kul, säger systern Malin Törnqvist. Charlotte Perrelli har tävlat en gång tidigare. För nio år sedan vann hon hela Eurovision med "Take me to your heaven". Nu är det "Hero" som gäller.

- Den är så powerfull. Och kräver kondition för att man ska orka. För att luften inte ska ta slut. Och en hel del höga toner - man får kämpa, konstaterar hon.

Vilket hon tänker göra på 13 centimeter höga klackar. Som sitter på ett par platåskor.

- Det är så mycket adrenalin som styrs upp av det här, och jag är redo, jag har laddat i tre månader - fit for fight.

Hur tar du favoritskapet?

- Det är smickrande, samtidigt som det finns en press i alla höga förväntningar. Jag tar absolut inget för givet. Jag blir jätteglad om jag får gå vidare till Andra Chansen, det hade varit fantastiskt kul.

Lisa Appelqvist

044-18 55 58

lisa.appelqvist@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.