Lena Philipsson gör comeback med "tjejskiva"

Schlagerdrottningen Lena Philipsson är tillbaka. Hennes nya skiva är helt komponerad av Orup – men är ändå en "tjejskiva".
Nöje • Publicerad 3 augusti 2004
Sveriges svar på Madonna, Lena Ph anno 1988. Bild: Pressens bild
Sveriges svar på Madonna, Lena Ph anno 1988. Bild: Pressens bildFoto: 
"Det gör ont en stund på natten men inget på dan" heter Lena Philipssons nya skiva som kommer ut i dag. Läs recensionen på lördagens skivsidor.
"Det gör ont en stund på natten men inget på dan" heter Lena Philipssons nya skiva som kommer ut i dag. Läs recensionen på lördagens skivsidor.Foto: 

– Den skulle vara perfekt på tjejförfesten, säger hon.

Tjugo minuter försenad, i stora svarta solglasögon och en lång röd-orange sjal sveper Lena Philipsson in i rummet. I dag står journalisterna på kö för att prata med henne. Hon har blivit hett villebråd efter vårens melodifestival, succén med hiten Det gör ont och nu senast turnén tillsammans med bland andra Magnus Uggla, Cecilia Frode och Johan Rheborg i "Tältprojektet". Dessutom släpper hon sin nya skiva i dagarna – ett helt album med låtar skrivna av Orup.

Det är första gången Lena Philipsson inte sjunger sitt eget låtmaterial.

– Jag måste erkänna att det här var ett ganska roligt projekt. Bekvämt och ångestfritt, säger hon.

Samarbetet gick snabbt och över Lenas alla förväntningar. Dessutom satte det fart på karriären när hon gjorde oväntad comeback i Melodifestivalen med Orup-låten Det gör ont – och vann. Egentligen känner hon och Orup inte varandra särskilt väl. Men det har ändå funkat bra att sjunga låtarna som han har skrivit.

– Jag kan absolut känna igen mig i texterna. Han skriver lite vemodigt, med hjärta och smärta. Där befinner jag mig ju inte just nu, men alla känner väl ändå igen sig i texter om relationer, speciellt när man har varit med i matchen ett tag.

Dessutom är Orup van vid att skriva åt tjejer, berättar hon.

– Han tycker ju själv att han skriver tjejmusik , att det är lättare att skriva till en tjej än till en kille. Han skriver det han känner och det funkar.

Det ligger ju lite prestige i det där med att skriva sina egna låtar. Har du tänkt på det nu när Orup har skrivit allt åt dig?

– Nej, det har jag inga problem med. Det är bara roligt att sjunga andras låtar, speciellt när de har så bra texter.

Och vad händer i höst då?

– Jag vill gärna göra en turné, och sedan en krogshow. Jag gillar det sättet att jobba på – att man inte bara står och sjunger utan att det är lite show och prat. Det är det som passar mig allra bäst. Sen vet inte jag. Jag är öppen för förslag.

Så du ser dig inte som en utpräglad musiker längre?

– Jag ser mig bara som en artist, en entertainer. Musiker låter ju också lite trångt, och det visar ju inte hela mig. Jag tycker om att vara på så många ställen som möjligt.

– Just nu känner jag mig väldigt öppen, så om någon frågar om jag vill vara programledare i tv skulle jag överväga att tacka ja. Jag skulle nog fixa det, och det är alltid kul att testa det man inte har gjort förut. (TT Spektra)

Lisa Jannerling

noje@kristianstadsbladet.se

The Artist formely known as Lena Ph

Född: 1966 i Vetlanda.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Barnen Noa och Saga.

Aktuell: Med nya skivan "Det gör ont en stund på natten men inget på dan" som släpps i dag.

Bakgrund: Deltog i Melodifestivalen 1986 med "Kärleken är evig", 1987 med "Dansa i neon", 1988 med "Om igen" och 2004 med "Det gör ont". Har bland annat gjort krogshowerna "Agent 006" och "Lena Philipsson show".

Tidigare skivor: "Kärleken är evig" (1986), "Dansa i neon" (1987), "Talking in your sleep" (1988), "My name" (1989), "A woman's gotta do what a woman's gotta do" (1991), "Fantasy" (1993), "Lena Philipsson" (1995), "Bästa vänner" (1997).

STOCKHOLM POP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.