Leona Lewis siktar framåt

Hon har rest jorden runt, uppträtt för Nelson Mandela och kronprinsessan Victoria och slagit rekord på rekord i musikbranschen. Nu siktar Leona Lewis framåt, mot en ny platta med ett mer akustiskt sound.
Nöje • Publicerad 22 juli 2008
Leona Lewis är på gång med en uppföljare till debutplattan "Spirit".
Leona Lewis är på gång med en uppföljare till debutplattan "Spirit".Foto: 

Hjulen har snurrat i vansinnig fart för den brittiska sångerskan sedan hon vann talangjakten "X factor" 2006.

Singeln "A moment like this" blev den mest nedladdade i England och albumet "Spirit" det bäst säljande debutalbumet. Som grädde på moset blev hon med låten "Bleeding love" den första brittiska kvinnan sedan Kim Wilde att toppa den amerikanska hitlistan.

- Det här året har varit helt fantastiskt. Jag var inte riktigt förberedd på hur det skulle bli eftersom jag aldrig förväntade mig att det här skulle hända, säger hon ödmjukt.

Men mitt emellan resorna och konserterna försöker Leona Lewis också se framåt, mot den nya, ännu obetitlade, skiva som kommer i slutet av året.

- Problemet är tiden. Efter att jag rest runt med den här plattan ska jag ta en paus och bara sätta mig ner och engagera mig i musiken, säger hon.

Den som väntar sig något radikalt annorlunda jämfört med debutplattan blir kanske besviken. R'n'b är fortfarande huvudspåret, men tanken är att soundet ska vara mer akustiskt den här gången med massor av stråkar. Leona Lewis, som är uppvuxen på en diet av klassiskt, jazz och blues, framhåller gärna att hon hämtar sin inspiration från alla olika musikstilar - utom heavy metal.

- Jag tycker inte om inskränkningar, jag vill inte bara lyssna på en sorts musik. Jag gillar att lyssna till Alicia Keyes, Foo Fighters och Annie Lennox. För mig handlar det om låtarna, instrumenten och passionen i musiken. Foo Fighters är fantastiska på att få fram det, säger hon.

"X factor" har hon lämnat bakom sig. Men det händer att hon tittar på talangjakter som "American idol" på tv- och då alltid med en lätt rysning av obehag.

- Jag blir så nervös när jag ser det. Jag vet exakt vad de som tävlar går igenom - och jag känner verkligen för dem. (TT Spektra)

Sara Ullberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.