Annons

"Lock Stock ..." tredje gången gillt

Jag visste ingenting om "Rock'n'rolla", men precis innan filmen skulle dra igång gjorde jag en checklista i mitt block: Hårding. Gammal gangsterkung. Hårt sex. Nörd som dras in mot sin vilja. Lätt humoristisk tortyr. Rolig minoritet.
Nöje • Publicerad 15 januari 2009
Gerard Butler och Thandie Newton i Guy Ritchies gangsterrökare "Rocknrolla". Bild: Alex Bailey/Sandrew Metronome
Gerard Butler och Thandie Newton i Guy Ritchies gangsterrökare "Rocknrolla". Bild: Alex Bailey/Sandrew MetronomeFoto: 

Sedan roade jag mig med att bocka av dem när de dök upp på duken. Alla kom – utom det hårda sexet. Synd, eftersom det är Gerard Butleroch Thandie Newtonsom spelar huvudrollerna.

Men mina fördomar besannades alltså: "Rock'n'rolla" är "Lock, stock and two smoking barrels III", precis som "Snatch" var "Lock stock II" – och det är nog klokt eftersom allt som stackars Guy Ritchiegjort som inte handlar om fumliga cockneygangsters, inklusive hans äktenskap, har slutat i total katastrof.

Annons

Intrigen i"Rock'n'rolla" är som Londons t-bana: lång, svåröverskådlig och nästan omöjlig att hitta i. Len mutas av ryssen som ger en tavla till Lenny som blir stulen av en kompis till One Two som rånar pengar av ryssen och alla heter Mumbles och Cookie och Handsome Bob och Johnny Quid och till sist siktar Johnny Quid på Handsome Bob som nitar One Two – eller var det tvärtom? – och själv sitter du med ett flin och tänker att det spelar egentligen ingen som helst roll. Det ska vara underhållningsvåld, det är våldsamt och du blir underhållen. Vad mer kan du begära?

Men ändå. Trots att du inte kan begära det finns faktiskt något annat i "Rock'n'rolla". Det finns ett blodstänk av allvar i humorn. Flera av dessa oräkneliga Mumbles och One Two sträcker sig en liten bit utanför duken; de känns nästan som riktiga människor och du följer deras märkliga krumbukter både road och bekymrad. Du bryr dig. Det var som fan.

Erik Helmerson, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons