Lundell sjuk – ställer in vårturnén

Ulf Lundell ställer in samtliga konserter under sin planerade vårturné. Rocksångarens bokningsbolag hänvisar till "sjukdom", men avslöjar inga detaljer.
Nöje • Publicerad 11 januari 2011
Ulf Lundell ställer in sin vårturné på grund av sjukdom.
Ulf Lundell ställer in sin vårturné på grund av sjukdom.Foto: 

Ingen av de 23 konserter som planerats i Sverige, Norge och Finland under våren blir av. bland annat den i Kristianstads arena den 26 mars. Ulf Lundells konserter arrangeras av bokningsbolaget Live Nation som nu hänvisar till att rocksångaren har drabbats av sjukdom.

Bolagets styrelseordförande Thomas Johansson talade med Ulf Lundell under tisdagen.

– Vi fattade ett beslut om att ställa in turnén. Det är många musiker och tekniker, men framför allt en stor publik, som påverkas och då fattade vi beslutet att ställa in på grund av sjukdom.

Vilken åkomma som drabbat Ulf Lundell vill Thomas Johansson inte svara på. Han säger heller ingenting om hur allvarlig sjukdomen är.

– Jag brukar inte svara på frågor om andras sjukdomar och det tänker jag inte göra nu heller. Vi fattade detta beslut nu därför att vi såg att det var ett korrekt beslut gentemot hans publik och arbetskamrater.

Branschveteranen Thomas Johansson har arbetet med Ulf Lundell sedan 1970-talet, men aldrig tidigare varit med om att sångaren har ställt in en konsert som ordnats i hans regi.

Den inställda spelning på Hultsfred 1991 som Ulf Lundell kommenterade med de numera bevingade orden "en inställdspelning är den spelning det också" bokades av en annan arrangör.

– Vi har jobbat tillsammans i snart 40 år och gjort åtminstone något tusental spelningar tillsammans. Han har aldrig tidigare ställt in, säger Thomas Johansson

Eva Richter på Arenabolaget i Kristianstad, som nu jobbar för att få loss en ersättande artist till arenan den aktuella konserthelgen, är inne på samma linje.

– Det har inte hänt innan. Det måste ju vara något allvarligt om han ställer in hela turnén.

– Det är jättetråkigt att ställa in, vad ska man säga? Men framför allt är det jättetråkigt att Ulf Lundell är sjuk, säger Eva Richter, evenemangs- och nöjeschef på Arenabolaget.

Den omfattande turnén skulle ha nått Kristianstads Arena den 26 mars. Kort efter samtalet från bokningsbolaget Live Nation började Eva Richter jobba med att få ut informationen till biljettköparna.

– Det handlar om 500 som ska få sina pengar tillbaka. Ulf Lundell ville göra mindre spelningar i vår, så vi skulle bara köra i halva arenan, max 1 500 personer. Det hade sålt slut, konstaterar hon.

Arenabolaget ska nu försöka boka en ny konsertartist till den aktuella helgen, inte för att ersätta Ulf Lundell, det går inte menar Eva Richter, men för att konserttillfällena är få i arenan i vår. Diskussioner med bokningsbolaget inleds redan under onsdagen.

– Det här är trist så klart, men samtidigt förstår säkert alla att man ställer in i det här läget.

Den Kristianstadsbaserade gitarristen Janne Bark har spelat med Lundell sedan 1982. Han fick också beskedet från bokningsbolaget.

– Det är jobbigt. Jag vet inte mycket alls. Jag undrar vad som har hänt Ulf, säger han till Aftonbladet. (TT Spektra/KB)

Lisa Appelqvist
Carl Cato/Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.