Annons

Margot Robbie krävde barnförbjudet

När ”Suicide squad” hade premiär för fyra år sedan var även de mest negativa kritikerna ense om en sak: Margot Robbie som Harley Quinn var den stora behållningen.
Film • Publicerad 4 februari 2020
Margot Robbie spelar huvudrollen som Harley Quinn i ”Birds of prey”.
Margot Robbie spelar huvudrollen som Harley Quinn i ”Birds of prey”.Foto: Joel C Ryan

Det är därför ingen överraskning att ”Birds of prey” kommer nu, en film med Harley Quinn som huvudperson. Och det blir fler filmer.

– Fast det enda som är bestämt är att det blir en ”Suicide squad 2”. Den håller vi på att spela in just nu, säger Margot Robbie.

Annons

Harley Quinn, som med ett glatt leende svingade ett basebollträ, blev publikfavoriten i ”Suicide squad”. På filmsajten Imdb står det att man förbereder både ”Gotham City Sirens” och en annan spin off, som ännu inte har någon titel. Vad som händer med dem vill Robbie inte tala om ännu – och till viss del kanske det beror på hur den nya filmen, ”Birds of prey”, tas emot av publiken. Det är en våldsam historia, som även i USA har blivit barnförbjuden – till skillnad från de flesta andra superhjältefilmer som har fått en lägre åldersgräns.

– Jag krävde att den skulle vara barnförbjuden, säger Robbie.

Det är hon som i fem år drivit projektet, alltsedan hon under inspelningen av ”Suicide squad” upptäckte hur många starka kvinnliga rollfigurer det finns i det så kallade DC-universumet (där man också hittar bland annat Batman, Superman och Jokern).

– Jag ville sammanföra dom i en enda film. Därför återfinner vi nu Black Canary och Huntress vid sidan av Harley Quinn i kampen mot the bad guys i Gotham City. Det är de här tjejerna som tillsammans är Birds of Prey.

– Det här är berättelsen om hur de finner varandra och blir en grupp. I framtiden, om det blir fler filmer, kan konstellationerna se annorlunda ut. Folk kommer och går till och från gruppen. Det är Harley som berättar, men hon är ingen pålitlig berättare, och det är kul. Och det ger publiken en möjlighet att då och då se världen med hennes ögon.

Kvinnliga hjältar, kvinnlig regissör, kvinnliga producenter, en undertitel som lyder ”the fantabulous emancipation of one Harley Quinn” (ungefär den fantastiska frigörelsen av en viss Harley Quinn) – allt pekar på en medvetet feministisk actionfilm. Men där invänder Margot Robbie.

– Mycket kvinnor i alla viktiga roller, ja. Men jag vet inte om jag vill kalla filmen feministisk. Säg bara att det är en actionfilm. Det räcker.

– Vi letade länge efter en regissör som skulle åstadkomma allt det vi ville åstadkomma. Jag ville helst ha en kvinnlig regissör, men det var inget som var helt nödvändigt. Men jag såg Cathy Yans film ”Dead pigs”, och det fanns element i den som gjorde att hon ständigt fanns på vår radar. Och det visade sig att hon var den bästa.

Annons

"Birds of prey" har svensk biopremiär den 7 februari.

Margot Robbie tillsammans med medskådespelarna Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead och Ella Jay Basco inför världspremiären på ”Birds of prey” i London.
Margot Robbie tillsammans med medskådespelarna Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead och Ella Jay Basco inför världspremiären på ”Birds of prey” i London.Foto: Joel C Ryan
Fakta

”Birds of prey”

Uppföljare till: "Suicide squad" som kom 2016.

Regi: Cathy Yan.

I rollerna: Margot Robbie. Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Chris Messina med flera.

Kort om handlingen: Harley Quinn slår sina påsar ihop med Black Canary, Huntress och Renee Montoya för att sänka den narcissistiske skurken Roman Sionis.

Gunnar Rehlin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons