Marie Picasso inleder "Idol"-finalen

Varenda sekund av finalveckan är fullbokad för Amanda Jenssen och Marie Picasso. TT Spektra träffade "Idol"-finalisterna under det nervfyllda moment då fredagens startordning skulle avgöras.
Nöje • Publicerad 5 december 2007
Amanda Jenssen och Marie Picasso har funnit varandra i "Idol".Bild: Janerik Henriksson/Scanpix
Amanda Jenssen och Marie Picasso har funnit varandra i "Idol".Bild: Janerik Henriksson/ScanpixFoto: 
Marie Picasso och Amanda Jenssen gör en klassisk lek för att avgöra vem som sjunger först i finalen på fredag. Bild: Janerik Henriksson/Scanpix
Marie Picasso och Amanda Jenssen gör en klassisk lek för att avgöra vem som sjunger först i finalen på fredag. Bild: Janerik Henriksson/ScanpixFoto: 

Tisdag morgon. Klockan är 8:54 och Amanda Jenssen och Marie Picasso sitter i "Nyhetsmorgons" studio i TV 4-huset i Stockholm. Peter Jihde har precis dykt upp för att med en klassisk lek styra upp vem som ska sjunga först i finalen på fredag. Men tjejerna har knappt hunnit bli nervösa. De fick alldeles nyss, när de satt i sminket i "Nyhetsmorgon", veta exakt vad de skulle göra.

Efter att ha förkunnat att de båda helst vill ha startnummer två, och efter viss förvirring om reglerna i sten, sax och påse, räknar de ner: ett, två, tre! Marie vinner och får välja kuvert, men drar fel och blir den som får sjunga först i Globen på fredag.

– Jag ville helst bli tvåa för då får man lite tid att andas i början och så får man avsluta. Nu får jag ge ännu mer tror jag, men jag hoppas att det inte ska påverka tävlingen, säger hon när hon några minuter senare kommer ut ur studion.

– Det innebär att jag avslutar hela finalen. Jag är jättenöjd för jag älskar att vara sist, att få lämna sista intrycket, säger en sprudlande Amanda. Tjejerna får skriva några autografer på den korta sträckan till personalmatsalen, där frukost ska intas innan de drar vidare till dagens sånglektioner. De kramas, skrattar och flamsar hela tiden. Att de är rivaler syns över huvud taget inte till.

– Nej, jag tycker bara att vi tycker mer och mer om varandra för varje dag. Vi är som ett lag och unnar varandra vad som än händer, säger Amanda.

För den sakens skull är det därmed inte sagt att placeringen på fredag är oviktig – båda två vill inget hellre än att ta hem hela spelet för att få sitt namn på vinnarskivan.

– Största anledningen till att jag vill vinna är att jag vill börja jobba med musik på en gång, jag vill gå upp tidigt på morgonen och börja slita, säger Marie.

– Jag har läst att många som gillar mig inte tycker att jag ska vinna för att det ska bli en dålig skiva och att jag behöver mer tid på mig, men jag vill försäkra alla om att det kommer bli en skitbra skiva i vilket fall. Det finns en massa plats för mina egna låtar, säger Amanda. Att tvåan i tävlingen också får ge ut en skiva är högst sannolikt, men det gör inte en eventuell vinst desto mindre intressant.

– Om man kommer tvåa kanske man får gå i ovisshet i två månader, det vet man inte. Vinner man kan man känna sig trygg med att man får göra sin musik, säger Marie.

De har båda två spelat in varsin version av vinnarlåten "This moment", med tillhörande video.

– Varken jag eller Amanda var särskilt imponerade första lyssningen. Det var en powerballad, ganska bra men inget särskilt. Men jag kände att låten växte mycket. När jag hörde den inspelade versionen med min röst första gången så började jag gråta, säger Marie.

– Gjorde du? Det såg inte jag, utbrister Amanda och pillar bort solrosfröna från sin ostfralla.

– Jorå, som vanligt, svarar Marie.

Två tjejer i final, det innebär att ni skriver "Idol-historia". Varför just ni?

– Det är väl för att vi är så olika, säger Amanda.

Marie tar hellre upp en likhet:

– En faktor med oss två är att vi båda sjunger från benmärgen, vi menar verkligen det vi sjunger. (TT Spektra)

Sara Åkesson

noje@kristianstadsbladet.se

Det händer i finalen

Alla nio utröstade idoler återförenas med Amanda och Marie på scen i ett gemensamt nummer.

Kelly Clarkson, vinnare av "American idol" 2002, uppträder med "Because of you".

Omkring 12000 personer sitter i publiken i Globen, och uppemot två miljoner tittare förväntas följa finalen hemma i tv-sofforna.

Efter att ha spelat sten, sax och påse står det klart att Marie sjunger först, vilket innebär att Amanda får avrunda hela kvällen med vinnarlåten "This moment". Tjejerna sjunger en låt som de själva har valt, en som tittarna har valt på TV 4:s hemsida, samt vinnarlåten.

Globen, Stockholm, Tv 4 7 december klockan 20.00. Vid 22:30-snåret står det klart vem som blir "Idol 2007".

Låtarna de sjunger i finalen

Eget val:

Marie Picasso - "All by myself" (Celine Dion)

Amanda Jenssen - "Unchain my heart" (Joe Cocker)

Tittarnas val:

Marie Picasso - "I'll be there" (Jackson 5)

Amanda Jenssen - "Suspicious minds" (Elvis Presley)

Vinnarlåten: "This moment"

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.