Markoolio tror på seger i "Körslaget"

På lördagskvällen startar TV 4:s vårsatsning "Körslaget". Sju artister har tagit sig an en varsin kör och tävlar mot varandra enligt känd "Idol"-modell.
Nöje • Publicerad 28 mars 2008
"Körslaget" baseras på en idé framtagen av Caroline af Ugglas, och konceptet har redan blivit framgångsrikt i USA. Det svenska programmet leds av Gry Forssell. Bild: Linus Hallsénius/TV 4
"Körslaget" baseras på en idé framtagen av Caroline af Ugglas, och konceptet har redan blivit framgångsrikt i USA. Det svenska programmet leds av Gry Forssell. Bild: Linus Hallsénius/TV 4Foto: 
Marko "Markoolio" Lehtosalo leder en av de sju körerna som tävlar i "Körslaget". Till på lördag har han tränat in Justin Timberlakes låt "Rock your body" med sin Ormingekör. Bild: Anders Wiklund/Scanpix
Marko "Markoolio" Lehtosalo leder en av de sju körerna som tävlar i "Körslaget". Till på lördag har han tränat in Justin Timberlakes låt "Rock your body" med sin Ormingekör. Bild: Anders Wiklund/ScanpixFoto: 

"Körslaget" bygger på en idé utvecklad av Caroline af Ugglas, som sålde konceptet till USA i höstas där programmet "Clash of the choirs" blev en framgång. Nu har TV 4 tagit "hem" konceptet till Sverige.

- Jag har fått ihop en jäkligt bra kör från Orminge, jag räknar med att vi vinner, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo.

Sju artister - Linda Bengtzing, Siw Malmkvist, Brolle Jr, Agnes Carlsson, Joacim Cans från rockbandet Hammerfall, Lotta Engberg och alltså Markoolio har handplockat 20 personer var från sina hemorter till sina körer, som ska tävla mot varandra under sju lördagar.

- Vi har repeterat i två veckor, de är väldigt duktiga, många har sjungit i kör tidigare och är erfarna. Jag har mest hållit mig i bakgrunden faktiskt. De är riktigt taggade och vill verkligen vinna, säger Markoolio, som plockat ihop sin kör från hemtrakterna i Orminge strax öster om Stockholm.

Vilka erfarenheter har du själv av körsång?

- Jag var med i soldatkören när jag gjorde lumpen i Finland. Mest för att man fick åka in till kasernen och öva när man var ute i fält. Det var rätt kul, men det var mindre roligt när vi skulle uppträda i matsalen och alla stod och garvade åt oss. Som körledare satsar han främst på att sprida humor samt på att koreografera sina adepter.

- Jag kan ju inte läsa noter, inte sjunga stämmor, inte sjunga överhuvudtaget ens. Så det var viktigt att jag hittade människor till min kör som var bra på sånt. Sedan har jag ju stor tv-erfarenhet, där hoppas jag kunna hjälpa dem.

Han har inte så stor koll på vad de andra körledarna haft för sig, men främst fruktar han Lotta Engberg.

- Hon är ju en körledartyp och kan säkert läsa noter och sånt också. Så hon blir farlig. Men jag tror det slutar med att vi tar förstaplatsen, säger han och skrattar. Till det första avsnittet på lördag kväll, då ingen kör åker ut, har de valt Justin Timberlakes "Rock your body" som sin låt.

- Det är ju inte en så traditionell körlåt direkt, men det kommer att bli coolt, säger Markoolio. (TT Spektra)

Daniel Åberg

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.