Med hitkänsla från Helgedal

Bakom ett av bidragen i årets Melodifestival finns en av Kristianstads just nu mest framgångsrika låtskrivare. Christian Fast varvar uppdrag för Japans svar på Madonna och Simon Cowell med debuten i Melodifestivalen.
Nöje • Publicerad 9 mars 2013
”Det har alltid funnits ett stort musikintresse i Kristianstad. Med jazzfestivalen och framför allt Tivolirock. Jag har fortfarande kvar inträdesknapparna från -86-87 och -88!”, säger Christian Fast,
”Det har alltid funnits ett stort musikintresse i Kristianstad. Med jazzfestivalen och framför allt Tivolirock. Jag har fortfarande kvar inträdesknapparna från -86-87 och -88!”, säger Christian Fast,Foto: Annica Jönsson

Schlagerartisten David Lindgren skyndar varm och trött av scenen och in i det lilla rummet som mest liknar en minibiosalong. Flugan hänger uppknäppt på trekvart, dansare, skivbolagsfolk och låtskrivare tar plats.

Melodifestivalens bidragsproducent Rennie Mirro presenterar mannen längst bak i salen, den brittiske bidragsproducenten som tar över vid Eurovision Song Contest i Malmö om drygt två månader.

– See you soon, säger Lindgren kvickt och den samlade skaran brister ut i skratt.

Längst bak i viewing room, där artisterna och deras entourage hackar upp det inspelade scenrepet i minsta ruta, står också Christian Fast, en av låtskrivarna bakom bidraget ”Skyline”.

Singapore, Taiwan, Japan, Hongkong, Tyskland, Sverige och nu USA. Kristianstadskillen jobbar i dag med hela världen som arbetsfält. Just nu ligger en av hans låtar etta på den japanska topplistan. Han skriver hits till den tyska ”Idol”-marknaden på löpande band, och håller på med ett större uppdrag för demontalangscouten Simon Cowell. Han första singel i USA har precis släppts, ”Rock with you” för artisten Yunel Cruz, en högprioriterad nykomling på Universal Music Latino Division.

Nu gör Fast ”dessutom” sin schlagerdebut.

– Det är otroligt hur stort den här produktionen är. Jag fattar inte hur de lyckas få ihop allt, säger han som mest är på plats för att styra upp ljudsättningen och peppa sin artist.

– Christian är en skön kille och kompis, avslappnad. Han daltar inte med en utan är ärlig och pushar en att göra sitt bästa, säger David Lindgren.

19 år gammal gick Christian Fast ut dåvarande musiklinjen på Söderportskolan för fortsatta studier på Berklee College of Music i Boston, USA. Klar där flyttade han till Stockholm, hans hem de senaste 18 åren, och började lira i popband och jobba som frilansmusiker.

Han har turnerat över hela världen med ABBA-showen ”Waterloo – The Band” samtidigt som han tidigt landade ett förslagskontrakt på dåvarande skivbolaget Warner Chapell. I dag jobbar han för Anders Bagges förlag Razor Boy.

– Jag var den ende som sökte in på Söderport på elgitarr, minns Christian Fast. Jag hade en lärare där, Pär Lindqvist, som var väldigt inspirerande och peppande.

I barndomens Kristianstad finns föräldrar, syskon och mormor kvar. Det var hemma i uppväxtens villa på Helgedal som han för första gången hörde David Bowies ”Life on mars”. Sedan var det kört:

– Jag fattade ingenting! Kunde man verkligen göra så, säger han om den egna stora idolen.

Efter Melodifestivalen är det tillbaka till musikstudion där Christian Fast tillbringar 50-60 timmar i veckan. I en låtskrivarsession har han rollen som top liner, den som ofta står för text och melodi. En fras här, en ackordföljd där, som han tillsammans med andra co-writers bygger vidare på. Christian hade bland annat skrivit David Lindgrens andrasingel ”Rendez-vous”, och fick förnyat förtroende när skivbolaget och festivalgeneralen Christer Björkman önskade ett nytt schlagerbidrag för i år.

– David hade blivit erbjuden Eddie Razaz ”Alibi” men tackat nej. Vi satte oss ner, ett gäng co-writers, och det var när jag kom på den här ackordföljden ”Here–we–are” som det lossnade.

Låten gick direkt till final från den första deltävlingen i Karlskrona. I kväll står Christian Fast återigen vid sin artists sida i green room.

– Rösta på Kristianstadkillen nu!

Sanna Wahanta
Lisa Appelqvist, lisa.appelqvist @kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.