Mer än att köpa en tröja

Raymond & Maria har åkt land och rike med sin "tröjlåt" i sommar. Dissen mot konsumtionssamhället har tagit bandet både till höga listplaceringar och Allsång på Skansen. Men ingen får veta vad de heter i efternamn.
Nöje • Publicerad 15 augusti 2004
Raymond & Maria sjunger på sin debutskiva ut budskapet "Vi ska bara leva klart" att man inte behöver leva som man gör om man inte vill. Bild: Sofie Wiklund/Pressens Bild
Raymond & Maria sjunger på sin debutskiva ut budskapet "Vi ska bara leva klart" att man inte behöver leva som man gör om man inte vill. Bild: Sofie Wiklund/Pressens BildFoto: 

Någon dröm om att bli berömd har aldrig funnits hos Raymond (Johan, Staffan och Per) & Maria (systrarna Camilla och Maria). De tummar inte på sin anonymitet och vill hellre bli kända för vad de gör än vilka de är.

– Därav ointresset för efternamn från vår sida. Det räcker med Annika och Bosse. Man behöver inte veta vad folk heter i efternamn, säger Staffan.

Ändå bjuder de hem journalister till Pers lägenhet på Södermalm i Stockholm. Bland randiga tröjor, galgar, räkningar och självklart – gitarrer och gitarrfodral – tar de emot pressen. I det lilla rummet ryms förutom soffa och säng Raymond & Marias studio. De blev vräkta från tvättstugan, där de började spela in skivan, efter att ha spelat för högt på ett bastrummefodral. Skivan avslutades då i stället hemma hos Per.

– Det är skönt att göra en sån här grej på ett ställe där vi tycker om att vara, då är vi de vi är.

Medlemmarna i Raymond & Maria har hört ett och annat tröjskämt i sommar.

– Folk vill veta var man har köpt en massa saker. Och en del har trott att det är ett ordspråk som finns. "Ingen vill veta var du köpt din tröja", att det är något som man brukar säga, säger Johan Kindblom. I dag släpps debutalbumet Vi ska bara leva klart med öppningsspåret Nej, som blir bandets andra singel.

– Skivan handlar om rätten och det viktiga i att säga nej innan man säger ja, och tänka efter vad man egentligen tycker. Det är svårt att hinna bli någon själv innan man får en livsstil förelagd sig. Och det tycker vi också är svårt, säger Johan Kindblom.

Skivan beskriver de som en rådgivande predikan full av hoppfulla texter.

– Det är uteslutande kritik mot samhällsstrukturer, individen är alltid klok och snäll. Men det är svårt att bli tilltalad som en del av en massa och det är svårt att göra motstånd så att man kan bli någon själv, säger Johan.

Trots att tröjlåten är en känga riktad till konsumtionssamhället, har bandet fått erbjudanden om att använda låten i kommersiella syften.

– Det är många som vill använda vår låt när de säljer tröjor. Men då säger vi nej. Och jag har blivit erbjuden att prata om smink och mode men nej tack, det är jättetråkigt. Varför skulle någon bry sig om vad jag tycker om det, säger Maria. Precis som tröjlåten har resten av låtarna på skivan texter som i all tydlighet innehåller många subtila budskap.

– Det är både en poetisk dimension och en konkret som ska fungera. Man ger ett löfte om någonting större och vackert samtidigt som man pratar om någonting väldigt konkret. Så det är inte ett politiskt tal, inte heller ren dikt, säger Johan.

Trots 70-talsromantiserigen och de klara budskapen om att tänka själv vill Raymond & Maria inte kalla sig för ett vänsterband.

– Det är tråkigt med alla riktningar. När man sjunger så måste man beröra individen, det går inte att sjunga generaliserande att så här borde allting vara, säger Johan.

– Man kan beskriva solidaritet på ett annat sätt än att nämna ordet, säger Staffan.

Oavsett var de placerar sig själva politiskt så är Raymond & Maria överens om att de flesta musiker är vänster.

– Det finns alltid nån sorts konstens vilja att förändra, och att förändra kan ofta vara synonymt med vänsterrörelser. Moderata musiker låter tråkigt, säger Johan.

– Finns de? Däremot finns det väl många musiker som ser vänster ut utan att vara det också. Det finns ett sånt där mörkertal där som inte stämmer, säger Staffan. Låtarna på Vi ska bara leva klart handlar om radhusmänniskor, folk som jobbar hårt för att få semester och som vill köpa större lägenhet för att få ett sovrum till.

Tror ni inte det finns en risk att folk inte tar till sig er musik eftersom de kan känna sig träffade?

– Vanliga människor, som vi själva anser oss vara, är ju det bästa som finns. Så att det är faktiskt helt tvärtom. Det är inte meningen att vara dissande mot någon som är på ett visst sätt, säger Staffan.

– Vi vill bara säga att så här behöver det inte gå till om du inte vill, säger Johan.

Så det är helt ok att bo i radhus om man har valt det själv?

– Absolut, det kan vara helt underbart. Det tycker jag, säger Johan. (TT Spektra)

Sara Åkesson

noje@kristianstadsbladet.se

STOCKHOLM POP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.