Annons

Mer skräck, blod och sex i nya "Dystopia"

I Viaplays skräckserie "Dystopia" går ett lajvrollspel rejält åt skogen när deltagarna klampar rakt in i mörka krafter från förr. ”Det här har aldrig riktigt gjorts i Sverige förut”, säger huvudrollsinnehavaren Madeleine Martin om serien.
Tv • Publicerad 7 juni 2021
Ett postapokalyptiskt lajvrollspel spårar ur i "Dystopia".
Ett postapokalyptiskt lajvrollspel spårar ur i "Dystopia".Foto: Viaplay/pressbild

Allt är upplagt för en succésommar när kompisgänget samlas för att ordna ett postapokalyptiskt lajv i ett gammalt fabrikskomplex ute i skogen. Men den isolerade platsen ruvar på ett mörkt förflutet, som snart vaknar till liv av spelet.

Madeleine Martin tycker att "Dystopia" sticker ut i det svenska serielandskapet. Mycket just tack vare de rostiga miljöerna i Bergslagen.

Annons

– Det här har aldrig riktigt gjorts i Sverige förut. Vi använder helt andra miljöer. De här gamla enorma fabrikerna i Lindesberg som vi har filmat i gör att det här har en helt annan look än vad man sett tidigare i svensk skräck, säger hon.

Hon tycker också att serien har ett lite vuxnare och "köttigare" tilltal än vad man brukar se.

– Jag tror att det här kommer att kännas mer läskigt och lite mindre barnsligt. Det är mer skräck, mer blod, mer sex. Det göttiga liksom.

Happy Jankell, som spelar en av lajvdeltagarna tycker att det är seriens suggestiva stämning som gör den speciell.

– Den har ett mycket långsammare tempo än vad man brukar se och jag hoppas att man ger den några avsnitt för att vaggas in och förstå "Dystopias" universum, säger hon.

Inspelningen var intensiv med många stuntscener. Skådespelarna tappade rösten, stukade tår och slog sig över hela kroppen, berättar de.

– Jag älskar att jobba fysiskt och det var väldigt rock'n'roll att spela in. Bara att vara där i fabriken var en skräckserie i sig. Man var tvungen att vara försiktig för att inte få ett stenras i huvudet, säger Happy Jankell.

Att filma skräck var en ny erfarenhet för dem båda.

– Det är ganska läskigt att gå in och göra skräck. Hur spelar man besatt? Hur gör man det med rösten och kroppen utan att det blir töntigt? Då gav det så mycket att alla andra gick in 100 procent. Då vågar man själv släppa och bara improvisera mycket. Du kan inte spela cool, du måste bara ge dig hän och våga improvisera, säger Madeleine Martin.

I serien spelar Martin rollfiguren Tess, som dras in i händelserna mot sin vilja.

Annons

– Hon är en ganska pryd tjej som åker med till det här lajvet för sin killes skull och hon är ganska klumpig och passar inte in i gruppen. I början lever hon för någon annan men efter ett tag hittar hon en väg fram till vad hon själv vill. Men så kommer det ju andra krafter som sätter käppar i hjulen för det också.

För Madeleine Martin väntar snart ännu en tuff utmaning. I augusti börjar hon spela in en internationell serie, och fram till dess ligger hon i fysisk hårdträning. Mycket mer än så kan hon inte säga än så länge.

– Jag vill prata om det för det är en skitkul grej. Jag kan säga att det är en huvudroll, att jag är jättepeppad på att göra den och det är en thrillerserie som jag tror kommer att bli skitbra, säger hon.

Hon har även en kommande roll i den amerikanska filmen "Tomorrow's taken". Men någon brådska till Hollywood har hon inte.

– Det är inget jag längtar efter. Det är klart att det är fett att jobba på andra ställen och träffa andra människor än i Sverige. Men om det är i Polen, Tyskland eller USA är inte lika viktigt.

"Dystopia" har premiär på Viaplay 13 juni.

Madeleine Martin och Happy Jankell är överens om att "Dystopia" sticker ut. "Jag tror att det här kommer att kännas mer läskigt och lite mindre barnsligt. Det är mer skräck, mer blod, mer sex", säger Martin.
Madeleine Martin och Happy Jankell är överens om att "Dystopia" sticker ut. "Jag tror att det här kommer att kännas mer läskigt och lite mindre barnsligt. Det är mer skräck, mer blod, mer sex", säger Martin.Foto: Christine Olsson/TT
Fakta

”Dystopia”

Är en svensk skräckserie som visas i åtta avsnitt på strömningstjänsten Viaplay.

På rollistan finns Madeleine Martin, Happy Jankell, Lola Zackow, Johan Hafezi med flera. Serien regisseras av Richard Jarnhed, som också har regisserat "Svartsjön" och "Åreakuten".

Är till stor del inspelad i de gamla gruvanläggningarna i Stripa och Stråssa i trakterna kring Lindesberg.

Visas i åtta avsnitt med premiär 13 juni på Viaplay.

Björn Berglund/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons