Annons

Minellimusikal till Kristianstad

Hösten 2003 regisserade han klassikern Guys & Dolls. I april är Ola Hörling tillbaka på Kristianstads Teater, den här gången med en Skandinavienpremiär.
Nöje • Publicerad 3 januari 2005
Ola Hörling.
Ola Hörling.Foto: 

Tonteatern startades i Malmö för sju år sedan. Med koreografen/regissören Ola Hörling som konstnärlig ledare och Åsa Jensen som producent. Professionella musiker och unga amatörskådespelare knöts till verksamheten.

Efter uppsättningar av bland annat Chicago och Oliver blir Kander/Ebb-musikalen The Act nästa utmaning. Och den här gången har Tonteatern klätt verksamheten i ny, semiprofessionell kostym. Föreningen Musikalteatern är bildad, för så ville bidragsgivaren i Malmö ha det, och Ola Hörling kan jobba med nya förutsättningar. Som att ha tre professionella skådespelare på avlöningslistan och Beatrice Järås i huvudrollen.

Annons

– Med Bea har vi hittat så rätt. Hon är faktiskt mycket mer trovärdig i rollen än Liza Minnelli.

The Act, som aldrig tidigare spelats i Norden, skrevs direkt för Minelli. Den handlar om en skådespelerskas uppgång och en kvinnas sökande efter självständighet.

– Talscener och musikscener vävs in i handlingen om vartannat. Det är mycket listigt skrivet, säger Hörling som själv jobbat med översättningen under hösten.

Varför är Järås bättre än Minelli?

– I just den här rollen är hon det. Minellis karaktär, Michelle Mayer, har en dotter kring 20 och Minelli var själv 32, tror jag, när musikalen hade premiär. Bea är inte en lika stor sångerska, förstås. Men hon är en utmärkt skådespelare och åldersmässigt mer rätt i sammanhanget.

Hörling hjälpte till med koreografin till Björn Forsbergs My Fair Lady och Can Can i Kristianstad. Han kom tillbaka 2003, som regissör till Guys & Dolls . Då lärde han känna såväl Järås som Kristianstadsungdomarna Viktor K Magnusson och Johan Ringström. Nu är båda tilldelade roller i en ensemble som i övrigt är Malmöbaserad.

– Viktor och Johan är riktigt ambitiösa. Det är roligt att få jobba vidare med dem.

Säger Ola Hörling som också tycker det är kul att Musikalteatern blir först i Norden med att spela The Act.

– Kander/Ebb tillhör de stora, så jag vet inte varför det blivit så. Men det spelar mindre roll nu. Vi är först med The Act i Norden, kanske rent av i hela Europa, och det känns spännande.

The Act spelas på Moriskan i Malmö Folkets Park, med premiär 1 april. Därefter: 2, 7–9, 14–16 april.

Annons

Musikalen gästspelar på Kristianstads Teater 21–23 april, och kommer sannolikt även att ges vid några tillfällen på Ystads Teater.

Anders Mårtensson

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

The Act

Skriven av: John Kander (musik) och Fred Ebb (text) som tillhör de mest framgångsrika i musikalhistorien.

Andra Kander/Ebb-musikaler: Cabaret, Chicago, Spindelkvinnans, Kyss, Zorba.

I Musikalteaterns uppsättning av The Act spelar Beatrice Järås mot Thomas Engelbrektson/Peter Jemstedt. I ensemblen ingår Viktor K Magnusson och Johan Ringström från Kristianstad.

Regi: Ola Hörling.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons