Möten i skuggan av ett krig

Marie-Louise Nilsson, präst i Nosaby och dramapedagog, tjänstgjorde under sju månader – hösten 2000 till våren 2001 – i Kosovo. En tid av möten i krigets skugga. En tid att reflektera över – och så småningom skriva en pjäs om. Den fjärde februari är det premiär på Scenforum.
Nöje • Publicerad 14 januari 2003
Marie-Louise Nilsson (till vänster på bilden) har skrivit, och spelar själv, en monolog om sina möten i efterkrigstidens Kosovo. Irene Mårtensson regisserar pjäsen på Scenforum. BILD: TOMMY SVENSSON
Marie-Louise Nilsson (till vänster på bilden) har skrivit, och spelar själv, en monolog om sina möten i efterkrigstidens Kosovo. Irene Mårtensson regisserar pjäsen på Scenforum. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Scenforum har ägnat sig åt Caféteater tidigare. Men kanske inte i just den här formen. Möten, av och med Marie-Louise Nilsson, är en monolog om individen som levt i ett brinnande krigsinferno och nu försöker hitta vägen tillbaka till något som liknar en vardag.

Hon säger att tankarna var splittrade en lång tid efter hemkomsten från Kosovo.

– Jag visste att jag på något sätt måste berätta om mina erfarenheter. Men hur? Ett vanligt föredrag blir som en nyhetsuppläsning. Man visar diabilder och kartor. Åhörarna får ungefär samma inblick som via en vanlig rapport i media. Svaret på frågan kom när Marie-Louise Nilsson såg Malmöuppsättningen av Via Dolorosa som handlar om den eviga konflikten mellan Israel och Palestina.

– Satt där i salogen och förstod direkt. Kriget på Balkan är förstås på många sätt olikt situationen i Mellanöstern, men Via Dolorosa gjorde så starkt intryck på mig i sin vardagliga framställning.

Hon skrev sitt manus, för en föreställning på 45-50 minuter, och hittade en lokal: Scenforum i Kristianstad. Då behövdes en regissör och Marie-Louise Nilsson slog en signal till Irene Mårtensson, dramapedagog i Malmö.

– Mitt första regijobb. Lite nervöst, men det kändes helt rätt när Marie-Louise ringde. Dels för att vi känner varandra sedan tidigare, men framförallt för att hennes berättelse griper tag.

Din viktigaste uppgift som regissör?

– Möten är en pjäs på individnivå. Det viktiga att göra berättelsen tillgänglig för så många som möjligt.

– Å andra sidan tycker jag att Marie-Louise redan hittat den nödvändiga balansen.

Marie-Louise Nilsson:

– Det handlar inte om mig och min tid på Balkan. Människorna jag har mött...detta är deras berättelser.

Syftet med pjäsen?

– Vi lever på det här stället. Tillsammans, här och nu. Då måste vi kunna respektera varandras olikheter. Texten har förstås också en aktualitet i dagens svenska samhälle.

Sju föreställningar på Scenforum blir det, till att börja med. Men ämnet gör att Marie-Louise Nilsson och Irene Mårtensson också kan tänka sig en skolturné.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Möten spelas 4/2, 8/2, 11/2, 15/2, 18/2, 22/2 och 25/2.

KRISTIANSTAD TEATER
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.