Musiken i centrum i "Treme"

"The Wire" har hyllats som en sam-tida klassiker. Nu kommer gänget bakom den med en ny serie, "Treme". Premiär i kväll.
Nöje • Publicerad 23 augusti 2010
"Treme" är gjord av männen bakom den samtida klassikern "The wire". Bild: Skip Bolen/HBO/Canal Plus
"Treme" är gjord av männen bakom den samtida klassikern "The wire". Bild: Skip Bolen/HBO/Canal PlusFoto: 
Wendell Pierce har spelat i flera Spike Lee-filmer och gjort en roll i "The wire". Nu spelar han en av rollerna i "Treme". Bild: Skip Bolen/HBO/Canal Plus
Wendell Pierce har spelat i flera Spike Lee-filmer och gjort en roll i "The wire". Nu spelar han en av rollerna i "Treme". Bild: Skip Bolen/HBO/Canal PlusFoto: 
Foto: 
Wendell Pierce i rollen som musikern Antoine Batiste i "Treme".Foto: Paul Schiraldi/HBO/Canal PlusBildtext 3: Musiken från New Orleans står i centrum i "Treme". Bild: Paul Schiraldi/HBO/Scanpix
Wendell Pierce i rollen som musikern Antoine Batiste i "Treme".Foto: Paul Schiraldi/HBO/Canal PlusBildtext 3: Musiken från New Orleans står i centrum i "Treme". Bild: Paul Schiraldi/HBO/ScanpixFoto: 

Han ser ut som om han är expert på att spela trombon, men det är bara bluff. När Wendell Pierce tar sig ton i nya HBO-serien "Treme" står det en "stuntspelare" vid sidan av kameran. Och Pierces mikrofon är avstängd.

– Vi spelar samtidigt. Jag spelar tyst och dåligt, han spelar högt och bra, säger Pierce och skrattar högljutt.

Nu ska "Treme" lanseras för en europeisk publik. Serien, som skrivits av "The wire"-författaren David Simon, handlar om New Orleans efter orkanen Katrina. På måndag börjar den sändas i Canal Plus i Sverige. Man berättar om återuppbyggnadsarbetet, och om en rad människoöden i det hårt drabbade område i staden som heter just Treme.

Pierce spelar musikern Antoine Batiste, en man som försöker överleva genom att ta så många spelningar som möjligt, samtidigt som han har ett trassligt privatliv att ta tag i.

– Jag ser "Treme" till största delen som ett drama om familjerelationer, det är en serie om kultur och om den unika stad som New Orleans är.

Det har gjorts en oerhörd massa research, och det har skapats vad som nästan är en hel ny värld. Pierce, som spelade Bunk Moreland i "The wire", även den skapad av David Simon – är själv född i New Orleans.

– Jag har bott i LA i många år, men efter Katrina tillbringar jag mer och mer tid i New Orleans. Jag försöker hjälpa till med att bygga upp det grannskap där jag växte upp. Många tror att allt återgått till det normala, men det är fel. Fortfarande är bortåt 60-65 procent av staden förstörd. – Och det har gått oerhört mycket politik i återuppbyggnaden. Vem ska bygga, vem kan bygga, en del vill inte bygga i vissa delar av staden.

Det går inte att ta miste på den kärlek Wendell Pierce hyser till sin hemstad.

– Det är en så oerhört unik stad, den liknar ingenting annat. Maten, musiken, allt sammantaget gör den så unik.

Samtidigt som "Treme" börjar på Canal Plus i Sverige startar inspelningen av säsong två i USA. Wendell Pierce är en flitigt anlitad karaktärsskådespelare både inom film, TV och teater.

– Men jag tar inget för givet. Alla skådespelare drömmer ju om en karriär. Jag har haft lyckan att få det. (TT Spektra)

Gunnar Rehlinnoje@kristianstadsbladet.se
Gunnar Rehlin
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.