När schlagerlåtarna hamnar i skymundan

Nöje • Publicerad 9 december 2007
Bra vibrationer bjuder på ett okonventionellt julpass innan schlagerbomben exploderar. Bild: Ronnie Smith
Bra vibrationer bjuder på ett okonventionellt julpass innan schlagerbomben exploderar. Bild: Ronnie SmithFoto: 
Anna Book bjuder på sig själv. Bild: Ronnie Smith
Anna Book bjuder på sig själv. Bild: Ronnie SmithFoto: 
Anna Book i vintervitt. Bild: Ronnie Smith
Anna Book i vintervitt. Bild: Ronnie SmithFoto: 
Anna Book bjuder på sig själv och lägger mellansnacket i precis nivå med vad en festglad publik kräver. Bild: Ronnie Smith
Anna Book bjuder på sig själv och lägger mellansnacket i precis nivå med vad en festglad publik kräver. Bild: Ronnie SmithFoto: 

En förkyld Anna Book, med sänkt tonartsläge och feber, lyckades ändå med konststycket att omvända "ABC"-fanatikerna till "Samba Sambero"-anhängare när stjärnan, med en nypa under bältet-humor, intog Södra Kaserns schlagershow i helgen.

En schlagershow som på bara ett par år vuxit till en fullskalig happening med tiomannaorkester, låtbomber och en sångkvartett som hittat den perfekta balansen mellan välljud och humor.

För det är i de där små, finmaskiga nyanserna som "Bra Vibrationer", mitt i det högpumpande hitsfyrverkeriet, är som allra mest förtjusande:

Oregisserade saker som att blåssektionens trumpetare showen igenom spontan-sjunger-med varje gång han inte tystas av munstycket. Ordagrant text efter text.

Att de klassiska dansa-disco-i-lågstadiet-stegen får sin rättmätiga revansch i det här rampljuset när varken tvåmannakören och nämnda sektion står still en enda mikrosekund.

Att Jonas de la Motte, sin sångtalang till trots, briljerar i sin frenetiskt fula koreografi som bakgrundsdansare i Lili & Susies "Okey okey!". Att kunna fullfölja en sådan konsekvent akrobatisk hysteri, så skickligt balanserande på rätt sida buskisgränsen, är liksom stor konst.

Att även Herman Samings Tommy Nilsson faller på rätt sida lyteskomikens (frisyrkomikens) gräns, samtidigt som hans naturtrogna imitationsröst oförtrutet levererar "En dag" klockrent, är också det ett praktexempel på "Bra Vibrationer"-gängets sublima styrka.

För samtidigt som man så klart imponeras av hur lekande lätt Rebecka de la Motte klarar av Carolas "I Evighet", är det nästan ännu mer fascinerande hur hon då och då, liksom smygandes, förvandlas från sin personliga, ganska försiktiga framtoning, till en mästarinna på själva känslan av glimten i ögat.

Och Emilli Sjöbergs varma artikulering av Arja Saijonmaas "... ja, eventuellt" får mig att älska låten som egentligen är ett dåligt skämt.

Ja, det får mig att bli lite smått förälskad i hela "Bra Vibrationer"-gänget vad kvällen lider. Det är bara att hoppas att när showbiten av Södra Kasern hittar nytt tak över huvudet, och självklart tar med sig "Bra Vibrationer", så får ensemblen en större scen och mer utrymme att leverera det där lilla stora.

Lisa Appelqvist

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.