Ny sajt för Tolkienfans

Nöje • Publicerad 14 januari 2001

FILM.Den första filmen i trilogin Sagan om ringen kommer på biograferna först till jul. Men för alla fans var fredagen den 12 januari dagen då nedräkningen började, när de första klippen från filmen kunde visas samtidigt som den officiella hemsidan öppnade.

I fredags visades den första trailern för den kommande filmtrilogin på biografer i USA. I samband med detta öppnade filmbolaget New Line Cinema en ny version av den officiella sajten: www.lordoftherings.net. Den kommer att finnas tillgänglig på tio språk, däribland svenska, och ska innehålla allt i kuriosaväg som tänkas kan.

– Målet är att det ska hända nya saker hela tiden så att webbanvändarna återkommer hela tiden, säger marknadsföringschef Joe

Nimzki på New Line Cinema till Wall Street Journal. Bland annat kommer olika filmklipp från filminspelningarna och intervjuer med filmarbetare visas på sajten. Men konkurrens saknas inte, redan i dag finns cirka 400 sajter som enbart ägnar sig åt filmtrilogin.

Sajten är endast ett stegi en femårig marknadsföringsplan – men det i särklass viktigaste. Efter att lågbudgetfilmen Blair Witch Projects marknadsföring via Internet blev en monumental framgång, vet filmbolagen värdet av att trissa upp intresset i tid. När de första bilderna från Sagan om ringen kom på webben i april laddade 1,7 miljoner användare ned dem inom ett dygn.

Filmbolaget har nu knutit upp ett mäktigt nätverk för att sprida sin reklam. En mjukvarutillverkare kommer att i sin plug-in för video ha en direktlänk till Sagan om ringens sajt. I samarbete med Amerikanska filminstitutet anordnas en webbutbildning som baseras på arbetet med filmtrilogin. Och eftersom det initialt är de verkligt hängivna som är målgruppen kommer olika bonussystem att skapas, bland annat ges fans tillgång till exklusivt material när de laddar ned Sagan om ringens speciella sökmotor.

Bakom filmenstår regissören Peter Jackson, känd för en rad splatter- och kultfilmer som Braindead och Bad taste. Inspelningarna har tagit 14 månader och helt skett i hans hemland Nya Zeeland. Tidernas största filmsatsning beräknas i slutänden kosta 270 miljoner dollar och 20000 personer har medverkat vid inspelningarna. Huvudrollerna i trilogin som baseras på J.R.R. Tolkiens fantasyroman från 50-talet är bland andra Elijah Wood, Ian McKellen, Cate Blanchett, Christopher Lee och Liv Tyler.

JOHAN MALMBERG/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.