Om kärlek, längtan och kampsport
Crouching Tiger, Hidden Dragon. Kinesiskt actiondrama i regi av Ang Lee. Manus: James Schamus, Wang Hui Ling och Tsai Kuo Jong. I rollerna: Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen. Längd: 2 tim. Tillåten från 11 år. Visas på Kosmorama i Kristianstad.
Om vi förtrycker våra känslor, blir de bara starkare! Ungefär så säger den kvinnliga kampsportskolade fäktaren Yu Shu-lien till sin Mästare i fäktning, Li Mu-bai. Han har givit bort sitt svärd för att han inte längre vill kriga. Detta samtal om känslor och filosofi finns i mitten av den kinesisk-amerikanske regissören Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon, en film som utspelas i ett mytiskt Kina i början av 1800-talet. Där kvinnorna har makt och prestige för att de utklassar de flesta män i konsten att fäkta och utöva kampsport. Det är en film långt borta från Ang Lees Jane Austen-filmatisering, Förnuft och känsla eller The Ice storm om utflippad kall erotik i 1970-talets USA.
Men repliken som Yu Shi-lien (honkongstjärnan Michelle Yeoh) fäller om känslor, skulle kunna ha sagts av någon av de instängda Jane Austen-kvinnorna i Ang Lees kostymfilm. För ju längre man kommer in i den vackra Crouching Tiger, Hidden Dragon, desto mindre tycks den handla om makt och fäktning, men mer om tillbakahållen kärlek och längtan.
genren kampsportfilm är av tradition manlig, men Ang Lee har profilerat ett antal kraftfulla kvinnor. Förutom Michelle Yeohs fäktare, också den häxa som kan slå de flesta män, Jaderäven och som nästlar sig in i en rik familj. Den vackra giftasvuxna dottern Jen (Zhang Ziyi) har Jaderäven uppfostrat till vapenkamp – i hemlighet – så väl att hon överglänser sin mästare.
Bara Mästaren själv, Li Bu-Mai, spelad av asiatiske actionstjärnan Chow Yun-Fat (som vi senast kunde se i Anna och kungen) kan klara kvinnorna. Både vad gäller vapen och diskussion om förhållningssätt till livet och fäktningen. När han duellerar med unga arga Jen (som inte vill gifta sig med den som familjen valt ut åt henne) talar han också om filosofi med henne.
det börjar som en mycket bildskön film om kampsport och dueller, dansant koreograferade, men utvecklas efter hand till en film om starka, oftast fördolda känslor mellan kvinnor och män. Filmen svänger häftigt mellan extrema närbilder och extremt vida totalbilder, landskap i litet blekta färger. Ibland kan de påminna om det ståtliga landskap i Monument Valley där många klassiska westernfilmer utspelas. Filmens rytm är dynamisk och speedad, foto och skådespeleri utsökt och de många fäktscenerna briljanta. Det syns att man anlitat mannen bakom Matrix till specialeffekterna till exempel i scenen då Jaderäven anfaller Mästaren. Men fantasin att låta en avgörande duell utspelas bland vajande trädkronor kan inte köpas över disk i Hollywood som specialeffekt.
I svenska Jalla! Jalla! berättas om en invandrartjej som måste gifta sig för att lyda sin bror, annars riskerar han utvisning. I Ang Lees film berättas om en arg ung tjej i 1800-talets patriarkala Kina där kvinnorna skulle ha förkrympta fötter för att kallas riktiga kvinnor – men som vägrar att finna sig i föräldrarnas beslut om giftermål. Jämför förresten Disneys animerade Mulan från 1998 där också en ung arg tjej vägra finna sig. Mulan klädde ut sig till en man för att klara sig i klassisk kinesisk tid. Det behöver inte Jen. Hennes tuffa beteende och förmåga att besegra ett stort antal fäktare gör att alla tror att hon är en man!
INGELA BROVIK