Orient tillbaka i sommar

Nöje • Publicerad 24 april 2001

Re:Orient tillbaka i sommar. Ragor, rai, bhangra, turkpop och all annan musik och dans med orientaliskt ursprung kan man åter höra och se i Stockholm i sommar.

Det är förstås Re:Orientfestivalen som är tillbaka efter några års uppehåll. I sommar överger man Djurgården och flyttar inom hus till Södra Teatern. Den 8-17 juni arrangeras förutom mängder av konserter från fyra scener också klubbar, föredrag, barer och allmänt mingel.

På baren Oum, som invigs under festivalen och sedan håller öppet hela sommaren, kan man naturligtvis lyssna till inspelningar av den egyptiska sångerskan och legenden Oum Kalthoum och annan klassisk arabisk-turkisk musik. Medan man lyssnar kan man njuta en vattenpipa eller bara ett glas vin.

En av de verkligt stora stjärnorna på årets Re:Orient är den 85-årigeUstad Ghulam Hassan Shagan från Pakistan som ytterst sällan ger konserter utanför sitt hemland. Den unga Sonia M´Barek är en av de nya stora uttolkarna av den klassiska arabiska musiken. DJ Ipek har starkt bidragit till att etablera en brännande mix av orientalisk house och techno på klubbscenen i Berlin.

Till Re:Orient kommer också kanalsångarna Al-Tanburah från Egypten som sjunger och dansar samt spelar på instrument som härstammar från faraonernas tid.

PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.