Annons

Ovanligt lugnt i Hultsfred

En ovanligt lugn festivalhelg vid sjön Hulingen. Drygt 27000 biljetter var sålda innan årets Hultsfredsfestival slog igen efter lördagens framträdanden.
Nöje • Publicerad 16 juni 2002
Brett Anderson och Suede var den stora publikens första val...
Brett Anderson och Suede var den stora publikens första val...Foto: 
Fullt ös när Mustasch står på scenen. Annars blev årets Hultsfredsfestival en ovanligt lugn tillställning. Bilder: PRESSENS BILD
Fullt ös när Mustasch står på scenen. Annars blev årets Hultsfredsfestival en ovanligt lugn tillställning. Bilder: PRESSENS BILDFoto: 
Nina Perssons A Camp...
Nina Perssons A Camp...Foto: 

Polisen noterar med viss förnöjsamhet att få allvarliga incidenter har inträffat under festivaldagarna. Det som hade kunnat sluta riktigt illa är en misstänkt mordbrand natten till lördagen. Då försökte en 19-årig man sätta eld på ett tält där fyra 17-åriga flickor hade sin tillfälliga hemvist. På söndagen satt 19-åringen fortfarande anhållen.

När festivalen var över hade 27 personer tagits om hand för fylleri, och ett 60-tal för störning av ordningen. Omkring 90 personer är misstänkta för ringa narkotikabrott.

Annons

En av dem, en man i 30-årsåldern, hade sådana mängder hasch och amfetamin på sig att polisen misstänker att han sysslade med försäljning. Det som annars vållade polisen störst problem var stölder i tält och ryggsäckar. När festivalen sammanfattades på en presskonferens var det samlade omdömet från säkerhetsansvariga, poliser och sjukvårdspersonal, att det varit en ovanligt lugn festivalhelg. Därför var det en belåten festivalgeneral som summerade sina tankar om den gångna festivalen.

–  Jag är ruskigt nöjd så här långt. Stämningen var lite avslagen när det regnade så mycket den första dagen, i torsdags. Men när vi gick över området i fredags morse noterade vi glatt att festivalområdet är fantastiskt. Det klarar av regn och återhämtade sig snabbt, sade Patrik Axelsson, som menade att organisationen runt festivalen bara blir bättre och bättre för varje år.

Totalt 27118 biljetter såldes och av dessa var ungefär 1500 endagsbiljetter för lördagen.

Engelska Suede var det band som lockade mest folk under festivalen. Spelade gjorde också artister som Suedes landsmän New Order, svenska Bob hund, Weeping Willows, The Chemical Brothers, tyska Rammstein och amerikanska band som Slayer och Sonic Youth. Men eftersom det är en speciell sommar har pratet på festivalen handlat om fotboll i nästan lika stor utsträckning som musik. VM-matcherna visades på storbildsskärm på området.

Men besökarna kunde inte se åttondelsfinalen mellan Sverige och Senegal på söndagsmorgonen. Festivalområdet var då avstängt för städning och röjning. Arbetet hade planerats sedan länge och gick inte att ändra på, enligt Axelsson.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Martin Röshammar TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons