GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rangligt internat-cluedo

"Zebrarummet" bjuder på sex, klass och ond bråd död. Men under sin flippade och samhällskritiska yta är serien en ganska ordinär och slarvigt skriven deckare.
Recension • Publicerad 20 augusti 2021
Edvin Endre, Alva Bratt och Valter Skarsgård i "Zebrarummet".
Edvin Endre, Alva Bratt och Valter Skarsgård i "Zebrarummet".
Foto: Viaplay

Efter en festkväll hittas en av eleverna på den anrika internatskolan Tuna Kvarn död. Först riktas misstankar mot eleverna på en nedgången förortsskolan i närheten, men när en mobilfilm från en urspårad nollningsritual läcker ut står det klart de skyldiga kan finnas inne på skolan. Men eleverna tiger som muren och skolans ledning vill bli av med historien så fort som möjligt.

Serien "bygger på en originalidé" av Henrik Schyffert, som också spelar den beräknande Carl, som basar över både internatskolan och diverse skumraskaffärer vid sidan om. Den innersta kretsen av elever leds av Hugo, spelad av Valter Skarsgård som en koksad sentida arvtagare till sin storebror Gustaf i filmen "Ondskan". I händelsernas centrum finns också Sara (Aliette Opheim), som är kurator på grannskolan och en av internatets fränaste kritiker.

”Problemet är att beståndsdelarna inte riktigt sitter ihop och de skymmer mest sikten för varandra.”
Björn Berglund

Det här är ganska flippade figurer, som bitvis beter sig jävligt konstigt. Men det är både kul och uppfriskande att man har vågat ut svängarna i skildringen av de fördärvade överklassungarna. Det är som en blandning av "Ondskan", "En djävulsk romans" och en sketch med Peter Magnusson. Den lite vrickade tonen förstärks av fräsigt kameraarbete och musikval.

Vid sidan av mordhistorien finns här en hel drös med andra spår. Här finns så klart pennalismen och den nedärvda tystnadskulturen. Även en metoo-historia om ett övergrepp mot en av skolans tjejer. Här finns också en skildring av klassamhället och spänningarna mellan de privilegierade internateleverna och förortsungarna i närheten. Här finns flera historier om att inte leva upp till föräldrars hårda krav. Och en hel del kärlek, med förälskelse, svek och flera triangeldramer.

Problemet är att beståndsdelarna inte riktigt sitter ihop och de skymmer mest sikten för varandra. I början får de serien att verka hyfsat intelligent, men snart står det klart att det här är en ganska ordinär deckare med diverse påbyggnader av samhällskritik och visuella effekter.

Och cluedo-på-ett-internat-storyn i centrum är tyvärr ett ganska rangligt bygge som inte pallar att hålla spänningen över åtta avsnitt.

Tv-serie

Zebrarummet

Genre: Kriminaldrama

Premiär: 22 augusti på Viaplay

I rollerna: Aliette Opheim, Henrik Schyffert, Valter Skarsgård med flera

Regi: Andrea Östlund, Erik Eger, David Berron

Antal avsnitt: 8

Björn Berglund/TT
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.