Rickfors lovar gamla hits

Totta Näslund missar "majfesten" på Nöjesmagazinet. Ersättare: Ulf Dageby och Dan Hylander.
Nöje • Publicerad 24 maj 2005
Mikael Rickfors kommer till Kristianstad på lördag. Utan Grymlings, men med flera gamla hitlåtar. BILD: PRESSENS BILD
Mikael Rickfors kommer till Kristianstad på lördag. Utan Grymlings, men med flera gamla hitlåtar. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Det är lite mer än 30 år sedan Mikael Rickfors lämnade The Hollies och gav upp de internationella popdrömmarna. Istället byggde han vidare på en karriär här hemma, och genom de första två årtiondena levererade Rickfors flera säljare. Från solodebuten 1975 via "Tender turns tuff" (1982) och "Vingar" (1988) till första albumet med Grymlings (1990).

Så kom 1990-talet, med nya förutsättningar och en mer anonym Rickfors. Men nu, 2005, tar han tillbaka positionerna. Nytt album med Grymlings som säljer bättre än förväntat, och helt nyligen en uppmärksammad turné med amerikanske vännen – soullegenden – Percy Sledge.

– Vi har gjort ett par album tillsammans tidigare, och det skall komma ett till. Jag skriver nya låtar för Percy, berättar Rickfors.

Som inte riktigt var beredd på framgången med Grymlings:

– Nä, vad skall man säga? Kritiken har väl i och för sig varit blandad, vi har fått både ris och ros. Men publiken verkar gilla plattan och det är förstås jäkligt kul. Pugh Rogefeldt har lämnat bandet. Kvar står Magnus Lindberg, Göran Lagerberg och Rickfors – med nytillskottet Mats Ronander.

– Jag vill inte jämföra Pugh med Mats. Okej, båda spelar och sjunger. That's it. Men om man ställer nya plattan mot de tidigare kan man kanske märka att vi har ett mer gitarrbaserat sound. Plattan är mer genomgående rock, med undantag för singeln ("Moder Svea") – som väl är ett pekoral...

Rickfors skrattar. Han säger att Grymlings brukade spela in på Gotland och att anslaget då blev mer folkloristiskt. Nu har man jobbat i Stockholm. Därför, säger Rickfors, blir det "mindre naturnära."

Grymlings tänker turnera, men inte förrän till hösten. Och omfattningen är inte klar.

– Vi håller på att diskutera formerna. Det kan bli aktuellt med en serie klubbgig, eller möjligen att vi besöker ett antal konserthus. När Mikael Rickfors kommer till Kristianstad, på lördag, är det utan Grymlings och med scenen i ett tält vid Nöjesmagazinet Scala där Janne Bark med vänner fixar huskompet. Rickfors gästar "Majfesten" tillsammans med Annelie Rydé och gamle grymlingen Pugh Rogefeldt. Däremot tvingas Totta Näslund ställa in sin medverkan, på grund av sjukdom, och Nöjesmagazinet väljer att ersätta med två namn: Ulf Dageby (Nationalteatern) och Dan Hylander (Raj Montana Band).

– Det är jättetråkigt att Totta inte kan medverka, och därför har vi gjort vårt yttersta för att dämpa publikens besvikelse. Vi väljer alltså att komplettera med två artister som kommer att göra ett bra jobb, säger Magazinets Göran Risberg-Nilsson.

Mikael Rickfors berättar att han sällan gör spelningar av det här slaget:

– Men Janne Bark är en gammal polare. Vi litar på Janne, på den vägen är det.

Och publiken kan vänta sig "Vin-gar"?

– Ja, jag antar att vi kör några gamla hitlåtar.

Anders Mårtensson

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.