Rockabilly på Hanöhus

Nöje • Publicerad 7 maj 2003
Amerikanska rockabilly- och countrystjärnan Wanda Jackson kommer till Hällevik i sommar. BILD: PRESSENS BILD
Amerikanska rockabilly- och countrystjärnan Wanda Jackson kommer till Hällevik i sommar. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Hon turnerade med Elvis Presley och spelade in plattor som snabbt fick kultstatus bland rocknostalgiker.

Men Wanda Jackson blev aldrig rock"n"roll-stjärna. Hon tog i stället vägen över countryn och kallas i dag rockabillyns första dam.

Den nionde juli tar hon med sitt band till Hällevik för en spelning på Hanöhus.

– Vi har haft framgång med vårens nostalgiaftnar. Överraskande nog är det en relativt ung publik som vill lyssna på genuin rock"n"roll och det har också inneburit att man lagt fram önskemål om ett större arrangemang. Så när erbjudandet om Wanda Jackson dök upp var det ingen tvekan. Särskilt med tanke på att hennes närmaste spelning i sommar äger rum i Visby, förklarar Mats Lindgren på Hanöhus.

Hon har hunnit fylla 66 år, Wanda Jackson, men pensionering verkar inte vara aktuell. Så sent som i mitten av 1990-talet reste hon i USA med Rosie Flores som tillhör de stora på dagens kaliforniska country- och rockabillyscen. Till Hällevik kommer hon utan Flores, men Mats Lindgren räknar med att boka ytterligare något band som uppvärmare.

– Dessutom hoppas jag att vi skall kunna visa en utställning av amerikanska bilar. Helgen innan genomförs visserligen en stor träff för bilintresserade på Mantorp, men det behöver inte konkurrera med vårt program."

Anders Mårtensson

SÖLVESBORG MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.