Annons

Rockens mytiska 70-tal

Nöje • Publicerad 21 januari 2001
Stillwater är ett amerikanskt rockband i skuggan av Black Sabbath och Led Zeppelin. Deras turné bevakas av 15-årige (!) rockjournalisten William Miller. Bild: COLUMBIA
Stillwater är ett amerikanskt rockband i skuggan av Black Sabbath och Led Zeppelin. Deras turné bevakas av 15-årige (!) rockjournalisten William Miller. Bild: COLUMBIAFoto: 

Almost Famous. Amerikanskt drama. Manus och regi: Cameron Crowe. I rollerna: Billy Crudup, Frances McDormand, Patrick Fugit, Kate Hudson, Jason Lee, Philip Seymour Hoffman, Anna Paquin, Fairuza Balk. Längd: 2 tim 3 min. Visas på Park i Hässleholm.

Vi snackade om engelska ligan och NHL. Men den definitiva tonårsdrömmen var – och är fortfarande, antar jag – rock´n´roll. Cameron Crowe levde den drömmen, inte på scen men i bussen, på hotellrummen och backstage. Som 15-årig rockjournalist på turné.

Annons

Senare blev Crowe filmregissör och efter det stora genombrottet med Jerry Maguire väljer han nu att vrida klockan tillbaka. Han berättar om en avgörande tid under sin egen uppväxt med hjälp av rollfiguren William Miller som ser The Whos ljus när storasyster flyttar hemifrån och lämnar en packe lp-skivor under lillbrorsans säng.

William blir besatt av rockmusikens innersta, han är en enstöring som drömmer sig bort genom att skriva musikartiklar för skoltidningen. Lester Bangs, kontroversiell kritiker på magasinet Creem, läser och blir imponerad. Han ger William spaltutrymme, vilket i sin tur leder till att Ben Fong–Torres, redaktör på ”viktiga” Rolling Stone hör av sig. Uppdraget blir en turné med Stillwater som är ett av de lovande amerikanska banden i skuggan av Black Sabbath och Led Zeppelin.

Mamma är förtvivlad: ”Inga droger, lova mig det”, blir budskapet. Medan mentorn, Lester Bangs, förtydligar yrkesrollen: ”Vad du än gör, bli inte vän med dem. Var ärlig och skoningslös.”

naturligtvis kommer den idoldyrkande grabben för nära Stillwater, framföralllt bandets karismatiske gitarrist Russell Hammond. Tillsammans ser de Amerika från ett bussfönster, upplever timmarna backstage, de vilda festerna och de ännu vildare efterfesterna på hotellrummen.

Filmen skildrar en tid inte långt från Woodstock. Myten lever: Stillwater är sex, drugs & rock´n´roll. Ett band på väg att slukas upp av industrin med allt som hör den till; whiskey, LSD och groupies (som man utan eftertanke skickar vidare till andra band mot 50 dollar och en låda Heineken).

Bara Cameron Crowe vet hur mycket som är sant. Men mot bakgrunden att han utgår från egna erfarenheter och har Peter Frampton som musikalisk rådgivare får vi anta att filmen ger en någorlunda rättvis bild av det tidiga 70-talets rockcirkus.

Hur som helst är det riktigt underhållande. Cameron Crowe är inte en regissör som lodar djupt. Almost famous har blivit lekfull, ibland sorgsen och manande, men mest av allt kärleksfull. Glenn Frey i Eagles lär ha ”stått modell” för Russell Hammond. I så fall gissar jag att det fortfarande hänger en gigantisk poster på Frey i Crowes pojkrum.

tidsandan är avgörande och här lyckas Crowe fullt ut. Med ett ljudspår där ny ”70-talsmusik” av hans fru, Nancy Wilson, möter Elton John, Lou Reed, Paul Simon och Rod Stewart.

Men också med Gail Levins rollbesättning. Upptäck nykomlingen Patrick Fugit och se Frances McDormand (Oscar för Fargo) som Williams oroliga mamma. Låt dig charmas av Kate Hudson (övergroupien ”Penny Lane”) och skratta åt när Billy Crudup (Sleepers, The Hi-Lo Country) och Jason Lee (Chasing Amy, Dogma) bråkar om Stillwaters image.

Men njut framförallt av Philip Seymour Hoffman. Rollen som Lester Bangs understryker att Hoffman (Boogie Nights, Magnolia, The Talented Mr Ripley, The Big Lebowski, Twister, Happiness) verkligen är en av världens bästa birollsskådespelare.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons